Prostovoljstvo

Jubilejno taborniško leto – kaj vse smo počeli

22. 2. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije

Taborniki se (že 70 let!) neprestano odzivamo na okoliščine in v vsaki situaciji iščemo najustreznejšo pot. Kljub izzivom smo bili taborniki tudi v letu 2021 aktivni – izvedli smo številne dogodke ob praznovanju naše 70. obletnice delovanja, skozi leto organizirali izobraževanja, se jeseni po letu in pol ponovno pomerili v orientacijskih veščinah na 61. Republiškem orientacijskem tekmovanju, leto pa smo zaključili z dobrodelno noto.

Dogodki ob 70. obletnici delovanja

Leto 2021 je za člane Zveze tabornikov Slovenije minilo v znamenju obeleževanja naše 70. obletnice. Praznovanje smo tekom celotnega leta obeležili s številnimi dogodki: marca smo izvedli 7 dni za okolje, s katerim smo mlajše člane in naše prostovoljce z aktivnostmi spodbujali k odgovornemu ravnanju do okolja. Aprila smo se ob dnevu Zemlje (in dnevu tabornikov) zbrali na spletnem srečanju, kjer smo simbolično prižgali 70 svečk, v osrednjem delu pa so se lahko naši člani udeležili različnih aktivnosti kot so tombola, peka torte iz trenutnih sestavin v hladilniku, okraševanje »Zoom ozadja« … Junija smo organizirali vseslovensko taborniško krvodajalsko akcijo, katere namen je bil zbrati 70 litrov za 70 let delovanja Zveze tabornikov Slovenije. V septembru pa smo našo obletnico praznovali na prav poseben način: 2. 9. 2021 smo se zbrali pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije, v parku Tivoli v ljubljani, in otvorili razstavo. Le-to je ekipa taborniških prostovoljcev in prostovoljk pod vodstvom Veronike Bjelica pripravila v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti. Razstava je bila delno tudi interaktivna, saj so bile na panojih na voljo QR kode, ki so vas povezale s spletnim delom gradiva in z dvema misijama. Razstava je bila na ogled na voljo do 10. oktobra 2021.

Tudi v letu 2021 smo se izobraževali

Poleg praznovanja 70. obletnice pa smo se tudi izobraževali. Maja smo v sodelovanju z dr. Sabino Đuvelek izvedli izobraževanje Train the Coach. Coaching je v Zvezi tabornikov Slovenije del programa popotnikov in popotnic. Gre za metodo usmerjanja s pomočjo postavljanja učinkovitih vprašanj, s katerimi za to usposobljeni starejši člani mlajšim prostovoljcem pomagamo, da se sami domislijo rešitve za svoje izzive in si zadajo akcijski načrt, kako bodo te rešitve izvedli. Uspešno izvedeno izobraževanje nam je prineslo kar 15 novih prostovoljcev, ki bodo v prihodnjih letih načrtovali in izvajali izobraževanja za taborniške coache.

Poleti pa smo izvedli Wood Badge tečaj! To je tečaj, ki prostovoljce podpre z znanjem, ki jim pomaga pri vodenju taborniških društev. Skozi celoten proces tečajnika spremlja izbrani osebni mentor. Vsebina tečaja tečajnike spodbuja h kritični presoji sebe, organizacije in taborništva kot gibanja. Vodstvo tečaja, predavatelji in tečajniki iz cele Slovenije sooblikujejo izkušnjo tečaja, zato je vsaka izvedba edinstvena in neponovljiva. Letošnjega tečaja v Bohinju se je udeležilo 44 prostovoljcev.

Poleg Wood Badge tečaja je poleti potekal tudi specialistični tečaj bivanja v naravi, ki nam je prinesel 30 novih specialistov in specialistk, z vodniškimi tečaji po Sloveniji pa smo pridobili kar 177 novih vodnikov in vodnic!

Ponovno smo organizirali Republiško orientacijsko tekmovanje

Jesen v Zvezi tabornikov Slovenije je bila orientacijsko obarvana! Taborniki in tabornice iz vse Slovenije smo se po več kot letu in pol ponovno zbrali na enem največjih dogodkov Zveze tabornikov Slovenije. 47 petčlanskih ekip je med 24. in 26. septembrom 2021 spoznavalo Ljubljano in njeno okolico, kjer je potekala proga že 61. Republiškega orientacijskega tekmovanja. Tridnevni športni dogodek se je pričel in končal v Salezijanskem mladinskem centru Rakovnik, tekmovalci pa so se preizkusili v nalogah iz znanja topografije, signalizacije Morsejeve abecede, vrisovanja kontrolnih točk, prve pomoči, risanja skice terena, postavljanje bivaka, kurjenja ognja in kuhanja golaža.

Zaključek leta

Leto smo zaključili optimistično – za naše člane smo pripravili koledar aktivnosti, ki je vseh 31 dni v decembru tabornike vabil k športnim aktivnostim, kuharskim izzivom in k dobrim delom. Dobrodelnemu duhu smo se pridružili tudi na Zvezi tabornikov Slovenije – različnim slovenskim organizacijam smo donirali 7733 knjig Skavt Peter (mednje sodijo materinski domovi, varne hiše, mladinski centri, mladinski domovi in domovi za ostarele).

Vse to ne bi bilo mogoče brez naših podpornikov

V letu 2021 smo taborniki prejeli veliko podpore, tako v številkah kot v občutkih. Prek akcije Doniraj in (p)ostani prijatelj smo preko donacij na SMS, Paypal, TRR in kartic zbrali 1.556,80 €, prek sponzorskih pogodb smo od različnih podjetij in organizacij prejeli 5.000,00 € sredstev, prek spletnega obrazca za namenitev dela dohodnine pa smo med 31. majem in 31. decembrom 2021 zbrali 58 izpolnjenih obrazcev, od tega 14 za Zvezo tabornikov Slovenije in 44 za 13 različnih taborniških društev po Sloveniji.

Zato je ta pregled leta hkrati tudi zahvala za naše podpornike, ki so v lanskem letu podprli taborništvo, ki mladim ponuja varno okolje za raziskovanje, igro in zabavo; ki so podprli naše prostovoljce, ki skrbijo, da se naši člani počutijo sprejete in da pri nas najdejo prostor, v katerem lahko zrastejo v skladu s svojimi vrednotami in potenciali; in ki so podprli naše aktivnosti ob praznovanju 70. obletnice delovanja, naše dogodke in izobraževanja. Vsem, ki so v letu 2021 skupaj z nami ustvarjali boljši svet, se iskreno zahvaljujemo!