Aktivno državljanstvo

Kaj bi EU brez mladinskega sektorja?

18. 4. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
mladi

To smo se vprašali z mladimi sogovorniki, s katerimi smo poklepetali o prihajajočih volitvah v Evropski parlament in o izjemni vlogi, ki jo pri tem igra mladinski sektor.

Če o volitvah v Evropski parlament povprašate svojega strica, ostarelo sosedo, dedka ali pa celo starše, bodo najbrž ne preveč zagreto odgovorili, da so slišali, da se bodo letos odvile, a da jih to prav posebej ne zanima.

Če pa boste o volitvah v Evropski parlament povprašali mlade … Boste dobili pestro paleto odgovorov, mnenj, izkušenj, zgodb, vprašanj … Zahvaljujoč mladinskemu sektorju, seveda. Tu in tam je namreč potrebno našemu mladinskemu sektorju zapeti svojevrstno odo. Za vlogo, ki jo igra pri krepitvi vloge Evropske unije ter osveščanju o pomembnosti udeležbe na volitvah 9. junija, si jo vsekakor zasluži.

Da je zares tako, potrjujejo besede mladih, ki so z vlogo in pomenom EU, Evropskimi volitvami ter našimi kandidati za EU poslance seznanjeni prav zaradi izjemne angažiranosti mladinskega sektorja, mladinskih centrov in mladinskih delavcev širom po Sloveniji.

Kaj pravijo mladi?

»Volitve v Evropski parlament so ključne za oblikovanje politik, ki vplivajo na nas mlade,« je dejal Miha, študent iz Kopra, ki mi pove, da se pred spremljanjem objav Evropske komisije na Facebooku ter posledično objav različnih mladinskih centrov ni zavedal, kako pomembna je zanj kot za mladega posameznika in za državljana Slovenije v resnici EU.

»Prav zato se mi zdi, da slovenski mladinski sektor igra ključno vlogo pri promociji teh volitev in ozaveščanju mladih o njihovem pomenu. Skozi delavnice, dogodke in kampanje nas spodbuja k aktivnemu državljanstvu in udeležbi na volitvah,« še dodaja Miha.

S svojim mnenjem mu pritrjuje tudi prekmurska prostovoljka Ema, ki pove, da ji prav delo prostovoljke, ki ga je v okviru enega od EU programov opravljala celo v tujini, kaže, da mladinski sektor mladim ponuja številne informacije in znanja o evropski politiki. Prepričana je, da so mladi prav na tak način spodbujeni h kritičnemu razmišljanju.

Tako pove, da je v zadnjem času prisluhnila tudi podcastom na temo EU volitev in da se lahko prav zaradi tega bolj informirano pogovarja o EU volitvah ter prepozna, katere politične stranke in kateri kandidati najbolje zastopajo njene interese.

»Vidim, da se mladi vse bolj zavedamo svoje vloge pri oblikovanju prihodnosti,« pravi Rebeka iz Novega mesta, ki nadaljuje: »In to je deloma zasluga slovenskega mladinskega sektorja, ki nas spodbuja k aktivnemu državljanstvu in participaciji v političnem procesu. Brez njihovega truda in angažmaja bi bili mnogi mladi manj ozaveščeni o svojih možnostih in pravicah v evropskem prostoru.«

»Slovenski mladinski sektor organizira številne projekte in dogodke, ki nas informirajo o pomembnih temah, kot so podnebne spremembe, izobraževanje, zaposlovanje, in nas spodbujajo k akciji,« še razmišlja Luka, pri čemer ima v mislih tudi številna srečanja z evropskimi poslanci ter kandidati za evropske poslance, ki so se v zadnjem času odvila v mladinskih centrih po Sloveniji.

Pred Odo radosti še oda mladinskemu sektorju

Tako kot je za delovanje številnih projektov znotraj mladinskega sektorja vloga EU nezamenljiva, tako v letošnjem letu s svojim doprinosom mladinski sektor tako v Sloveniji kot drugod po Evropi dokazuje, da je preko opolnomočenja mladih ključen za razvoj in krepitev evropskega demokratičnega prostora.

Evropska unija brez mladinskega sektorja je precej osiromašena in manj demokratična. Mladi predstavljajo gonilno silo družbene spremembe in njihov glas je ključen za oblikovanje boljše prihodnosti. Zato je podpora mladinskemu sektorju ključnega pomena za razvoj in krepitev evropskega demokratičnega prostora.