Zdravje

Kaj jesti za boljše počutje?

26. 10. 2023 avtor: Uredništvo
sadje in zelenjava

Vsi vemo, kako pomembno je, da skrbimo za svoje telo in uživamo zdravo hrano. Toda ali si vedel_a, da lahko to, kar ješ, vpliva tudi na tvoje duševno zdravje? Res je! Hrana, ki jo vnašaš v svoje telo, ne vpliva le na tvoje fizično zdravje, temveč lahko vpliva tudi na tvoje razpoloženje, čustva in splošno počutje. Tudi možgani namreč za učinkovito delovanje potrebujejo stalen dotok potrebnih hranilnih snovi, ki jih dobimo s hrano.

Nekatera živila imajo lahko ugodne učinke na delovanje živčnega sistema in duševno zdravje, dvignejo naše razpoloženje, raven energije in koncentracijo, druga pa imajo nasprotni učinek.

Živila, koristna za naše razpoloženje in duševno zdravje

Živila, ki jih je potrebno omejiti

Nekatera živali imajo lahko tudi negativen vpliv na tvoje razpoloženje. Med njimi so:

Pomembna je hidracija

Ne pozabi na pomen hidracije! Dehidracija lahko povzroči glavobol, utrujenost in razdražljivost, kar lahko vpliva na tvoje razpoloženje. Pitje velikih količin vode je preprost način za podporo splošnega dobrega počutja.

Moč ravnovesja

Pomembno si je zapomniti, da je uravnotežena prehrana ključnega pomena. Namesto da se osredotočaš na posamezna “superživila”, uživaj raznoliko hrano, da boš dobil_a vsa potrebna hranila. Uravnotežena prehrana pomaga telesu in umu, da delujeta kar najbolje. Pomembno je tudi, da čez dan zaužiješ 3–5 hranilno polnovrednih obrokov in ohranjamo enakomerno raven sladkorja v krvi, kar prepreči nihanja razpoloženja, razdražljivost, občutek utrujenosti, nemirnosti in slabše splošno razpoloženje. Hiter porast krvnega sladkorja povzročijo visoko predelana živila (npr. zamrznjeni, pred-pripravljeni obroki) in živila z visoko vrednostjo sladkorja (npr. bonboni, čokoladni namazi, sladke pijače). To pomeni, da smo kratek čas polni energije, dokler na enkrat ne poide in hitro postanemo razdražljivi ter zaspani.

Skratka, to, kar ješ, lahko pomembno vpliva na tvoje duševno zdravje. Z izbiro prehrane, bogate z živili, ki izboljšujejo razpoloženje, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata živila in zdrave maščobe, ter z omejevanjem vnosa sladkih, predelanih živil in živil z visoko vsebnostjo kofeina lahko podpiraš svoje čustveno počutje. Ne pozabi na hidracijo in uravnoteženo prehrano, da bosta tvoje telo in um v dobri kondiciji. Zato se odloči za zdravo hrano – tvoji možgani ti bodo hvaležni, ti pa se boš zaradi tega počutil_a bolje!

Vir: Nacionalni program duševnega zdravja