Kultura

»Kaj pa bi danes gledali?« Jesenske filmske predloge nabora letošnjega Festivala slovenskega filma

16. 11. 2022 avtor: Jerneja Potočnik

Namesto filmov, ki trenutno kraljujejo na svetovnih filmskih lestvicah, letošnje dolge večere izkoristimo za nekaj domačega in izjemno kakovostnega.

Mladi svoj prosti čas radi preživljamo ob ogledu filmov in serij, a velikokrat se zaradi priročnosti in dostopnosti odločimo za popularne filme ali najbolj poznane pretočne platforme, kot je Netflix. Kaj pa, če bi si letošnje jesenske večere vzeli za ogled domačih filmov, predstavljenih na vsakoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu?

Ali veste, da imamo tudi »slovenske oskarje«?

Letošnji Festival slovenskega filma, ki je potekal med 25. in 30. oktobrom, je bil že 25. po vrsti in je, kot vsi doslej, na enem mestu zbral slovenske filmske ustvarjalce, strokovno javnost, poslovne partnerje in ljubitelje filma ter za najvidnejše filmske dosežke podelil številne nagrade.

V šestih dneh je bil predvajan bogat nabor igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov, ki so jih spremljale novinarske konference, pogovori o filmih, tematske konference, filmske delavnice in še veliko več.

Vso dogajanje vodi do ključnega trenutka festivala – podelitve nagrad »vesna«. Zakaj vesna? Gre za poklon priljubljeni junakinji kultnega filma Vesna, ki ga je v letu 1955 režiral František Čap, tako režiser kot film sam pa sta pomembno definirala zgodovino slovenskega filma.

In tako kot se v svetovnem merilu kakovost filmov meri z nominacijami in prejetimi nagradami, med katerimi gotovo izstopajo sloviti oskarji, se nekaj podobnega vsako leto dogodi tudi pri nas, ko se v okviru predstavljenega Festivala slovenskega filma podelijo vesne za različne kategorije. To pomeni, da leto za letom, že 25 zaporednih let strokovna javnost filmskega sveta izbere najboljše, najbolj zanimive, najbolj drzne, najbolj kakovostne … filmske poslastice leta.

Le zakaj ne bi kakovostnega izbora nagrajenih filmskih del letošnjega 25. Festivala slovenskih filmov izkoristili za pripravo seznama filmov, ki si jih bomo ogledali to jesen?

1. Orkester

Vesno za najboljši celovečerni film je prejelo filmsko delo v režiji Matevža Luzarja z naslovom Orkester, ki oriše zgodbo članov pihalnega orkestra na potovanju na koncert v majhno avstrijsko mesto. Ob tem velja dodati še, da si je Matevž Luzar s filmom Orkester prislužil tudi vesno za najboljši scenarij, kar pomeni, da si večkrat nagrajeni film vsekakor zasluži naš ogled.

»Ob petju in zabavi opazujemo njihovo prešerno gostovanje skozi probleme različnih protagonistov in hkrati spremljamo, kako to brezskrbno uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja in posledice, ki bodo vplivale na vse vpletene,« vsebino predstavi programski vodič Festivala slovenskega filma.

2. Moja Vesna

Vesno za najboljšo režijo je za film Moja Vesna prejela režiserka Sara Kern, komisija pa je ob tem povedala: »Režiserka ustvarja doživeto nasprotje med mlado sestro, ki prezgodaj prevzema breme odgovornosti, in starejšo sestro, ki te odgovornosti ne sprejema in je izrazito romantičen, tragičen lik, nekje ob njiju pa se izgublja disfunkcionalni oče. Izrazito intimističen pristop, zlit v eno s kamero, igralci in zvokom, se preko realističnega pristopa odpira v skoraj simbolno subjektivno doživetje.«

V filmu Moja Vesna lahko spremljamo tudi vlogo Moje, ki jo zaigra Loti Kovačič, slednja pa je s svojo igro povsem očarala komisijo in si tako prislužila vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

3. Jezdec

Vesno za najboljšo glavno moško vlogo je za vlogo Antona v filmu Jezdeca prejel Petja Labović, v utemeljitvi podeljene nagrade pa je komisija pojasnila: »Lik Antona poskuša komunicirati s svetom skozi jezo in nasilje. Pri tem Petja Labović s presenetljivo zrelim nastopom izkazuje razočaranje mladeniča nad življenjem, ki ga je preizkusilo, čeprav ga sam še ni v polnosti izkusil. Obenem izkazuje sposobnost empatije in soočenja z usodo. V nas vzbuja sočutje, a se izogne patetiki, je duhovit, a ne karikiran. Petja Labović je vlogo odigral energično, zrelo in predano.«

Filmu Jezdeca so šli tudi vesna za najboljšo montažo, ki sta jo prejela Andrej Nagode in Matic Drakulić, vesna za najboljši zvok, ki jo je prejel Samo Jurca ter vesna za najboljši film po izboru občinstva.

Vaš ogled si ob predstavljenih zaslužijo še ostali nagrajeni filmi letošnjega Festivala slovenskega filma, vse o njih in o festivalu samem pa najdete s klikom na naslednjo povezavo, kjer se nahaja uradna festivalska spletna stran.

Naslovna fotografija: 25. Festival slovenskega filma v Portorožu; vir fotografije: Facebook/Festival slovenskega filma (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=790086865722560&set=pb.100041637622452.-2207520000.&type=3)