Okolje in trajnost

“Kaj pa če bi odslužen avtobus predelali v mobilni mladinski center?”

30. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Z mladimi za mlade, v partnerstvu med Mladimi zmajiLjubljanskim potniškim prometom (LPP), Mestno občino Ljubljana in v sodelovanju s strokovnimi mentorji iz kreativnih industrij je nastal mobilni mladinski centerProjekt prenove avtobusa v mladinski center je potekal od junija do oktobra 2019.

Zmaji so združili moči z Ljubljanskim potniškim prometom, ki jim je podaril avtobus, da ga lahko predelajo v mobilni mladinski center. Junija so začeli in idejna faza projekta je prestopila v izvedbeno. Projekta ne bi bilo brez 13-ih mladih med 18. in 29. letom, njihovih idej, zavzetosti, vloženega časa, znanja, energije in neumornega dela.

V novi vlogi bo avtobus zagotavljal mladinski center za lokacije, podhranjene s prostori in programi za mlade v skladu s Strategijo mesta Ljubljana za mlade 2016-2026. Projekt je v celoti zasnovan in izvajan v sodelovanju z mladimi in sledi ter narekuje miselnost trajnostnega načrtovanja oblikovanja. Zmaji želijo, da avtobus št.132, kot nov prostor za mlade v Ljubljani, postane prostor za druženje mladih, odprta demokratična platforma, prispevek k promociji pomembnosti narave v urbanih območjih z zeleno streho, kavarna na štirih kolesih, prostor, kjer lahko si in ne rabiš nič kupiti, prijazen in vključujoč prostor, dostava druženja v vsak (pozabljen) kotiček mesta, zabavna in kul šala Ljubljane. In kako je iz avtobusa št. 132 nastal McBus?

Najprej: ideja!

Najprej so raziskovali, kaj mladi v Ljubljani pogrešajo, kaj bi moral mladinski center početi, da bi ga obiskali? Preučili so Strategijo za mlade MOL 2016-2026 in poizvedeli kaj počnejo vsi mladinski centri v ljubljani na spletki  Mreže mladinskih centrov Ljubljana. Intervjujali so njihovo ciljno skupino – mlade v Ljubljani. Na glas so razmišljali o programu, viziji, dogajanju…In ugotovili, kaj mladi pogrešajo v Ljubljani: bivalne prostore, prostor za druženje, urbano pohištvo, mir, dating meet-ups, kavarno brez cenzure, book clube, usmerjene pogovore, okrogle mize, osebno-karierno svetovanje/izobraževanje, potujoče koncerte, prijazen prostor, subvencije, jezikovni krožek, interdisciplinarne delavnice, filmske projekcije, izlete, športne dogodke/turnirje, dobro zastonj kavo in sladoled, prostor za med “luknjami”, več dogajanja izven centra, chill place, pasjo kavarno s parkom, podcast-e, začetne tečaje in infrastrukturo za urbane športe, povezovanje center-podeželje, dogajanje izven poletne sezone, cenovno dostopnejše kulturne dogodke, platformo za oglaševanje dogodkov. 

Izvedba: v delavnico!

Zavezništvo med so-šoferji je bil sklenjeno: Triiije arhitekti, Zavod Rompom, Preoblikovalnica in Creative Nomads peljejo odsluženi avtobusbus v novo življenje. Kreativni strokovnjaki, ki združujejo vsa potrebna znanja in so top mentorji, ki delijo in širijo svoje znanje naprej. Kam? V misli in srca mladih. Vsem mladim, ki so se odzvali na zmajevsko povabilo za soustvarjanje mobilnega mladinskega centra. 15 jih je bilo. Zmaji so združili moči z LPP, ki jim je podaril avtobus, da ga lahko predelajo v mobilni mladinski center. Kje? V delavnici LPP, kjer so se srečali z ostalimi udeleženci projekta, Triije arhitekti in Andražem iz Zavoda Rompom, skupaj z delavci in električarji delavnice Ljubljanskega potniškega prometa. Še preden pa so se udeleženci in mentorji lahko zapodili v izvedbeno fazo (izdelava, preoblikovanje, opremljanje busa), se je bilo potrebno naučiti, opremiti in zavarovati. Tako so v Tobačni pri Zavodu Rompom spremljali delavnico varstva pri delu, ki jo vodila Lea Valjavec z Inštituta varnosti in zdravja. Po teoriji sledi praksa: v delavnici Ljubljanskega potniškega prometa, glavnega partnerja v projektu, so obnovili električno napeljavo in ga še naknadno nadgradili po njihovi meri. Sledilo je  romanje v Tobačno, kjer ga je z odprtimi rokami pričakal industrijski oblikovalec Andraž iz Zavoda Rompom ter udeleženci projekta. Razdelijo se v dve delovni ekipi, prihajajo v izmenah po urniku, vendar ugotovijo, da to ni dovolj, če želijo, da je vse delo opravljeno. Ker so predani Ljubi in Dragu (bus je medtem dobil ime!), izdelujejo, varijo in brusijo vse poletje. V polni delovno-zaščitni opremi. Kot da poleti ni že tako peklensko vroče! Izdela se ključne elemente oz. vse povezano s kovino, kitanje avtobusa, barvanje, izdelava vrat, okvirjev in stranskega okna, in seveda še mnogo več. V zadnji fazi, po tem, ko sta Ljubo in Draga obstala na zasluženih počitnicah, je krmilo prevzela Preoblikovalnica pri Tržnici Moste, kjer je avtobus skozi načrtovanje opremljanja notranjega interierja, izbiranja luči, tekstila, blazin in vseh prijetnih malenkosti, dobil končno podobo.

Še malo, čisto malo in Ljubo Drago zapelje na cesto. Kam, kdaj in kje sta sedaj? V nadaljevanju.

Vir in foto: Mladi zmaji