Mladinski sektor / Organizacije za mlade

Kaj ponuja poletni mladinski vrvež?

24. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Mladinski centri in organizacije za mlade, ki ponujajo kvalitetno vsebino za preživljanje prostega časa mladih, so predvsem “prostori druženja, klepeta s prijatelji ali mladinskimi delavci, igranja družabnih iger, sodelovanja na dogodkih, prostor, kjer lahko sanjariš, planiraš in uresničuješ prihodnost ter sodeluješ pri oblikovanju aktivnosti s svojimi predlogi, pobudami ali samim organiziranjem aktivnosti,” naštevajo v Mladinskem centru Vič.

Vse naštete aktivnosti za mlade so že tako ali tako sestavni del njihovih poletnih aktivnosti, mladinski centri pa vse našteto omogočajo pod budnim očesom mladinskih delavcev in vodij, ki svojo energijo, znanje in čas posvečajo druženju z mladimi, da skozi izkustvene aktivnosti pridobijo raznolike izkušnje učenja, ki jih mladi skozi šolski sistem ne pridobijo. 

Mladinske organizacije so pripravljene na varno izvajanje aktivnosti za mlade

Mladinski centri so se v zadnjem času in kot rezultat prilagoditve na razmere v času epidemije Covid -19 osredotočili na dogodke za mlade na spletu, ki se počasi poslavljajo in ponovno odstopajo prostor druženju v živo, kar je tudi primarno poslanstvo mladinskih delavcev in prostovoljcev. Kljub temu pa varnost mladih ostaja na prvem mestu. V ta namen so vse organizacije svoje aktivnosti prilagodile tudi tako, da jih bodo v največji možni meri izvedli na prostem, če pa že potekajo v zaprtih prostorih, pa so število obiskovalcev omejili glede na velikost in primernost prostorov.

V sežanskem Mladinskem centru Podlaga (MC Podlaga) bodo ravno zato pri delavnicah pozorni na fizično distanco in bodo obiskovalce še posebej opozarjali, naj se držijo svojega določenega mesta. Pri vseh delavnicah so omejili število udeležencev, če želijo upoštevati trenutne ukrepe za preprečitev okužbe in upoštevati primerno fizično distanco: “Večjih koncertov, ki so na sporedu vsako leto, letos ne bo. Bodo samo manjši, pričakujemo nekje do 100 ljudi na vsakem koncertu,” je napovedala Nina Drobnjak, vodja mladinskih programov v MC Podlaga.

Za nas največji problem predstavljajo prevozi, ker smo za kar nekaj naših aktivnosti tekom poletja po navadi uporabljali redne avtobusne linije, kar sedaj za nas odpade. Iz tega razloga smo morali najeti lastne avtobusne prevoze, zaradi česar smo morali omejiti število otrok na dogodkih. Prav tako smo odpovedali obiske bazenov, zato dvakrat organiziramo izlet na morje za cel dan,” prilagajanje varnostnim ukrepom za mlade opisujejo v Mladinskem centru Blok in dodajajo, da bo za ves počitniški program, ki ga organizirajo za njihove vpisane udeležence, ob prijavi na program potrebno priložiti tudi izpolnjeno izjavo o zdravju udeležencev s strani njihovih staršev.

Vesna Pavlin iz Zavoda Bob opaža, da se vpliv ukrepov kaže v upadu obiska mladinskega centra v primerjavi s časom pred epidemijo: “Aktivnosti, ki ju ne izvajamo, sta treningi ročnega nogometa, ki ga ne moremo izvajati zaradi prevelike bližine igralcev in Bobove oblačilnice, ker je obiskovalcev preveč in je nemogoče upoštevati priporočila, še posebej zaradi izmenjave oblačil,” ugotavlja in pove, da vse njihove ostale aktivnosti potekajo normalno z upoštevanjem varnostne razdalje, umivanja rok, razkuževanja prostorov in omejeno uporabo kuhinje.

Ponekod so se odločili, da zaradi varnosti obiskovalcev nekatere tečaje in delavnice začasno umaknejo iz njihove ponudbe. Tako so se odločili v Centru interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj), kjer bodo kljub temu (ali ravno zato), letos prvič izvedli drive-in kino na Ptuju. V Zavodu MISS, ki izvaja socialno-varstvene, mladinske in programe preventive za mlade in starše, bodo nekatere aktivnosti odpadle ravno zaradi priporočil NIJZ-ja. Tako bodo običajne obiske varovancev določenih centrov letos izpustili. 

Mladinskem centru Idrija, kjer so v juliju nameravali sprejeti 50 mladih in jih v tujino poslati sedem, izmenjav letos ne bodo izvedli, bodo pa poslali skupino mladih na mladinsko izmenjavo na Nizozemsko v mesecu avgustu. “Ravno v tem času bi morali gostiti dva prostovoljca iz tujine, pa jih bomo predvidoma sprejeli šele sredi avgusta,” sporoča Helena Ločniškar, strokovna sodelavka za mladinsko delo v MC Idrija.

V vseh mladinskih organizacijah poudarjajo, da bodo aktivnosti prilagodili in sledili priporočilom NIJZ, torej uporabi mask, kjer je to potrebno, razkuževanju rok, primerni fizični distanci, razkuževanju in zračenju prostorov, omejitvi števila obiskovalcev, pozivu k udeležbi le, ko so zdravi in, kjer se da, izvajanju aktivnosti na prostem: “Skoraj vse aktivnosti bodo potekale na prostem, z izjemo glasbenih delavnic za dekleta. Na naših aktivnostih opozarjamo na razdaljo in udeležence naprošamo naj si umivajo oz. razkužujejo roke ter predvsem naj na aktivnosti prihajajo zdravi,” poudarja Urša Kaplan, koordinatorka Četrtnega mladinskega centra Bežigrad, ki deluje pod okriljam JZ Mladi zmaji, medtem ko Janez Slivar, vodja programa in projektov Mladinskega centra Velenje mladim svetuje: “Spremljamo navodila, priporočila in ukrepe vlade ter NIJZ in v skladu s tem načrtujemo in izvajamo dogodke, zato priporočamo, da spremljate naše spletne strani in socialna omrežja.”

Kaj poleti ponuja mladinski vrvež?

Šole je danes konec, poletje je tu in poletni dnevi kar kličejo k aktivnostim na prostem. Po različnih krajih Slovenije bodo pod okriljem mladinskih organizacij in mladinskih centrov potekale številne aktivnosti, katerih soustvarjalci so tudi mladi prostovoljci pod okriljem mladinskih delavcev. Kaj ponujajo, kje potekajo in kdaj lahko najdeš tukaj

Vir: uredništvo mlad.si