Digitalizacija

Kaj pričakujemo od umetne inteligence?

1. 2. 2024 avtor: Rožle Oštir
umetna inteligenca

Najbrž že vsi poznamo umetno inteligenco. Če je nismo uporabili za pisanje seminarske naloge ali za ustvarjanje generiranih slik, smo jo srečali v filmih, kjer ta pogosto nastopa v vlogi antagonista, ki želi zavladati svetu ali pa mu že vlada. Medtem ko so nekateri prepričani, da lahko tudi našo resničnost kmalu doleti enaka usoda, so drugi bolj optimistični. Ti verjamejo, da bo umetna inteligenca zgolj orodje, ki bo izboljšalo naša življenja in nam dalo možnost za boljšo samorealizacijo. Kaj pa od umetne inteligence v prihodnosti pričakujejo mladi?

Mojca Dobnik – Več lažnih informacij in s tem tudi namernih manipulacij. Že zdaj se pojavljajo posnetki predvsem slavnih oseb, ki niso avtentični. Že danes imamo težave s prepoznavanjem t. i. »deepfakov« in verjamem, da jih bo v prihodnosti še težje prepoznati. Prepoznavanje neresničnih posnetkov pa je zelo pomembno, saj imajo določene osebe v družbi, pa naj so politiki, ekonomska elita ali pa zgolj nek tiktoker, zelo velik vpliv in bi takšna zloraba družbi lahko povzročila veliko škode.

Primož Erman – Umetna inteligenca ima možnost zamenjati ali razbremeniti številna delovna mesta, zato pričakujem, da bo veliko ljudi ostalo brez služb. Danes imamo robote, ki opravljajo rutinska dela, vendar so ti roboti še vedno individualno programirani za specifično nalogo in nimajo inteligence. Če nam v prihodnosti uspe združiti umetno inteligenco z roboti, se bomo postopoma začeli poslavljati od številnih služb. Se pa bojim, da bi v kontekstu današnjih razmer umetno inteligenco hitro uporabili tudi za vojaške namene, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice.

Vid Steblovnik – Umetna inteligenca bo imela pozitiven vpliv na družbo. Z umetno inteligenco bomo prišli do novih odkritij, ki bodo izboljšala življenjski standard. Umetna inteligenca nam lahko pomaga odkriti nove načine zdravljenja na področju medicine. Včasih razmišljam o tem, kako bi umetna inteligenca vodila državo oz. nam pomagala poiskati optimalne družbene rešitve. Me pa vseeno malo skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi umetno inteligenco začeli uporabljati za kakršnekoli druge interese, ki niso v dobrobit ljudi.

Neja Petrovski – Umetna inteligenca bi lahko v bližnji prihodnosti močno polarizirala družbo. Pa ne zaradi njene neetične uporabe v smislu globokih manipulacij, ampak mislim, da bi se ljudje začeli deliti že pri diskusiji glede uporabe umetne inteligence nasploh. Že danes imajo nekateri ljudje odpor do umetne inteligence. Med njimi so tudi nekateri izmed tistih, ki so sodelovali pri njenem razvoju. Ti opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavlja slabo regulirana in neetična uporaba umetne inteligence. Pričakujem, da bo na to temo v prihodnosti potekalo veliko javnih razprav, in prepričana sem, da so te nujne.