Mladinski sektor

Kaj vse nas lahko nauči narava?

28. 4. 2022 avtor: Mladinski center Idrija
Kaj vse nas lahko nauči narava?

Narava je tisto, kar mednarodne goste MC Idrija največkrat očara, ko pridejo k njim kot prostovoljci ali udeleženci izmenjav. Tudi kadar lokalni mladi in drugi sokrajani strnejo svoje misli za njihov spletni blog #LivinginIdrija, je v njih brez dvoma vsaj enkrat omenjena narava. Kot sestavni del vsakega večdnevnega srečanja pri njih vedno lahko iz rokava »potegnejo asa« in organizirajo pohod in ogled najbolj priljubljenih točk v naravi.

Zato so se v MC Idrija spraševali, kako bi lahko še več časa posvetili preživljanju časa v naravi in izkoristili to možnost, ki jim jo ponuja neposredna okolica. Povezali so nekaj mednarodnih partnerjev in uspešno prijavili projekt, ki bo mladinske delavce in mlade povabil v naravo.

Tako je nastalo Erasmus+ strateško partnerstvo, ki združuje vodiče po divjini iz italijanskega zamejstva Wild Routes, hrvaške strokovnjake za preizkušnje na prostem Outward bound Croatia in poljsko fasilitatorko, ki se ukvarja z vodenjem skupin, iz PINE Edukacja w naturze.

Skupaj bodo razvili aktivnosti in orodja za izobraževanje na prostem, ob tem pa tudi omogočili profesionalizacijo mladinskih delavcev in ponudili mladim priložnost za pridobitev neformalnih učnih izkušenj, ki bodo prispevale k njihovi osebnostni rasti. Implementirali bodo metode s tega področja ter razširili svoje znanje v lokalnem okolju ter poskrbeli za ozaveščanje o (neizkoriščenem) potencialu, ki ga tovrstno delo lahko prinese različnim organizacijam v našem okolju.

Prvo tridnevno srečanje so pripravili v Idriji, kjer so se spoznavali ter načrtovali ključne korake projekta, poleg tega pa so se podali tudi na gozdno terapijo z Majo Pišljar v bližino Divjega jezera ter na obisk v center šolskih in obšolskih dejavnosti. Prvemu srečanju sledi izvajanje aktivnosti v lokalnih okoljih, kjer bodo preizkušali nove metode in orodja za delo z mladimi, nato pa se bodo srečali še na študijskem obisku na Hrvaškem in zaključnem srečanju v Italiji. Vmes pa bodo svoje ugotovitve in uporabljena orodja uredili tako, da bodo javno dostopna in na voljo še drugim mladinskim delavcem oziroma vsem, ki delajo z mladimi.

Naloga idrijske ekipe bo torej pripraviti in izvesti mesečne dogodke z različnimi skupinami mladih, jih preizkušati in razvijati ter nato zapisati in deliti z drugimi. Vabijo vse, ki bi vas zanimalo sodelovanje pri projektu in bi radi razvili oziroma preizkusili vsaj eno novo orodje ali metodo za delo z mladimi na prostem v naslednjem letu ter vam bo pri tem koristila skupinska spodbuda in izmenjava.

Avtorica: Helena Ločniškar