Vključenost

Kako se odzivati na sovražni govor?

28. 11. 2023 avtor: Uredništvo
dlan

Sovražni govor je eno od najmočnejših sredstev diskriminacije, a ga težko definiramo in še težje (ustrezno) kaznujemo. Zelo pomembno je, kako se kot posamezniki in družba nanj odzivamo. Ko smo pisali o opredelitvah sovražnega govora, smo sicer že zapisali nekaj o odzivu, a bomo tokrat o tej temi pisali bolj poglobljeno.

Organizacija združenih narodov je pripravila nekaj ukrepov, s katerimi se lahko borimo proti sovražnemu govoru.

  1. Premor: Preden spregovoriš ali nekaj (po)objaviš na spletu, se ustavi in razmisli. Je to, kar bom izrekel ali objavil, primerno in vljudno? Ravnaj odgovorno in ne ustvarjaj ali posreduj žaljivih in nestrpnih vsebin.
  2. Preveri dejstva: Še nikoli prej na dosegu rok ni bilo toliko informacij kot danes. Živimo v svetu, ko lahko vsak hitro poišče in ustvari informacijo. Pojavljajo se lažne, zavajajoče in pristranske vsebine, zato jih preveri, preden jim verjameš. Za preverjanje dejstev je na voljo mnogo orodij oziroma organizacij, tudi v Sloveniji. Vedno preveri izvor informacije in podatke preveri še pri drugih zanesljivih virih.
  3. Odzovi se: Če je le mogoče, spregovori o sovražni vsebini. Nastopi mirno, a odločno, tudi ko sam nisi žrtev. Jasno izrazi, da je sovražna vsebina nesprejemljiva.
  4. Pozitivna vsebina: Da oslabiš sovražni govor, širi pozitivne vsebine. S tem poskrbiš, da v družbi ne prevlada sovražna vsebina.
  5. Podpri: Javno podpri žrtve sovražnega govora in z njimi deli solidarnost. S tem dokažeš, da je zavračanje sovraštva odgovornost vsakega posameznika.
  6. Prijava: Sovražno vsebino prijavi skrbnikom spletnega mesta ali moderatorjem platforme. V primeru hujših kršitev pa vsebino prijavi organizacijam, ki se ukvarjajo z bojem proti sovražnemu govoru, ali policiji.
  7. Izobražuj: Deli javne kampanje in preverjene informacije o sovražnem govoru. O njem se pogovarjaj s prijatelji in družino. Naj sovražni govor ne bo tabu tema.
  8. Zaveži se: Priključi se akciji, projektu, kampanji ali organizaciji v boju proti sovražnemu govoru.

Vir: Organizacija združenih narodov