Zdravje

Kako se počutiš?

21. 1. 2022 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

V junijski raziskavi Unicefa Slovenija je sodelovalo 400 otrok in mladih v starosti od deset do 18 let iz vse Slovenije. Vsak peti je ocenil svoje duševno zdravje kot slabo. Bolečino v prsih, motnje spanja, dolgotrajno žalost ali obup je lani občutilo 70 odstotkov sodelujočih, 60 odstotkov pa jih je zaradi epidemije Covid-19 bolj strah prihodnosti. Zaskrbljujoče je tudi, da so otroci in mlad skozi anketo povedali, da jih večina v svojih stiskah ostane sama – o njih se ne pogovarjajo z odraslimi.

Stiske so torej med epidemijo postale še bolj intenzivne, hkrati pa se zaradi umanjkanja socialnih stikov še težje opazijo. Take stiske lahko prerastejo v duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč, po raziskavah pa prizadenejo že vsakega sedmega otroka po svetu.

Razmišljanja o pomenu duševnega zdravje so Unicefovi junior ambasadorji in drugi otroci, tudi iz Osnovne šole Trbovlje, delili v posebnem videu, ki je nastal s podporo raperja Nipkeja, založbe Menart in Občine Trbovlje. 

Vsa čustva so normalna in dovoljena.. Pomembno je, da se o njih pogovarjamo.

Kako začneti?

– Bodimo bolj senzibilni do sebe in drugih: opazujmo, prisluhnimo, spregovorimo.

– Naučimo se prepoznavati čustva.

– Začnimo pogovor s Kako se počutiš?

– Prosimo za pomoč, če smo v stiski ali če ne vemo kako pomagati osebi, ki je v stiski.

Vprašaj se: ‘Kako se počutim?’ in bodi ob tem iskren_a do sebe. V primeru, da se ne počutiš dobro, poišči odraslega sogovornika_co. Deli svojo stisko in poišči pomoč. Sovrstniki in sorstnice ne zmorejo reševati stiske, lahko pa si nudite oporo in med sabo delite mnenje. Tudi to velikokrat pomaga. Ko se znajdeš v stiski, je nujno, da poiščeš odraslo osebo, ki ji zaupaš, in se z njo pogovoriš.

Več o kampanji in zanimivih vsebinah o Kako se počutiš? najdeš na povezavi.

V kolikor potrebuješ pomoč, prilagajo nekaj kontaktov organizacij in institucij, na katere se lahko vedno obrneš.