Mladinsko delo / Šport

Kako so mladi obeleževali 130-let krovne planinske organizacije v Sloveniji?

15. 5. 2023 avtor: Planinska zveza Slovenije
izlet ob 130-letnici PZS

Glas mladih se sliši tudi v Planinski zvezi Slovenije! Zato smo se letos pridružili Odmevu mladosti, ki z aktivnostmi na prvo mesto postavlja mladinsko delo in mlade. Takšne aktivnosti in projekti imajo velik vpliv na mlade, ki se lahko naučijo veliko preko neformalnega učenja in sodelovanja.

Ob 130. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva in 70 let od odprtja Slovenske planinske poti, so se mladi odločili, da se odpravijo na izlet po delu te znamenite poti. Šli so čez Kriško goro na Tolsti vrh.

Zjutraj so se zbrali pri cerkvi sv. Jožefa pri Tržiču, od koder so se po grebenski poti začeli vzpenjati proti Koči na Kriški gori. Sneg je že v celoti pobralo, drevesa pa so tudi že bila obarvana v spomladanske barve. Tekom celotne poti je bil lep razgled na celotno Ljubljansko kotlino, kasneje pa so se z druge strani grebena pokazale tudi Karavanke.

Kriška gora
Pred kočo na Kriški gori

Po kratkem počitku na Tolstem vrhu so se po isti poti odpravili nazaj do Koče na Kriški gori, kjer so se okrepčali in nato sestopili nazaj v dolino. Seveda so se tudi poigrali na dobro poznani gugalnici. Vsi udeleženci so bili s potjo zelo zadovoljni, se je pa že pojavljalo vprašanje, kam odidejo naslednjič.

Res lepo, da smo se spet srečali s prijatelji in spoznali nekaj novih ljudi, s katerimi smo se dobro razumel. Lepo je bilo tudi, da smo se spomnili na obletnici, ki sta za slovensko planinstvo kar pomembni.

Udeleženec Tomaž

Za več novic v povezavi z mladimi v gorah lahko najdete na spletni strani Mladinske komisije PZS.