Mladinski sektor / Mladinsko delo

Kako spodbujati pobudništvo mladih?

10. 10. 2023 avtor: Socialna akademija
mlade osebe na sončnem zahodu

Mladinsko delo je za spodbujanje pobudništva naravnost idealno.

Toda kako to izkoristiti? Vemo namreč, da bližnjega ne moremo spremeniti. Spremeni se lahko le sam. Mladinski delavci in delavke imamo strašno radi recepte in metode, a v tem primeru se ti ne obnesejo.

Edini način je, da mladim dan za dnem iz svoje obdarjenosti podarjamo darove. Življenje je kot štafeta, je zadnjič dejala prijateljica: »Dobiš, tečeš in daš naprej.«

Skupaj s trenerji v projektu Inkubator 4.0 smo se na naših srečanjih spraševali prav o tem: »Kaj je tisto, kar pri mladih spodbuja pobudništvo?« Naše zgodbe sem razvrstil v osem darov, ki jim jih lahko dan za dnem podarjamo mladim.

Vsak dar s strani mladih seveda ne bo sprejet. Daleč od tega! Z vsakim darom, tudi s sprejetimi ne, ne bomo zadeli v polno. A če bomo konstantno dajali, dajali in dajali iz svoje obdarjenosti, se bo zgodilo. To je vse, kar lahko storimo. In to je dovolj, ker deluje!

Za katere darove gre?

  1. Dar poslušanja. Ker so nam nekateri mladi povedali, da smo bili mi prvi, ki smo jih sploh resno poslušali.
  2. Dar prepoznavanja njihovega potenciala. Ker so nam nekateri mladi povedali, da smo bili mi prvi, ki smo v njih videli nekaj več. »Tega niso bili sposobni ne starši, ne učitelji, ne prijatelji,« so dejali.
  3. Dar skupine. Ker v pretirano digitalnem svetu, oteženem tudi z mnogimi omejitvami druženja, skupine nikakor niso več samoumevne. In se nekateri mladi celo ne znajo več konstruktivno družiti, prepoznavati svoje vloge v skupini.
  4. Dar konstruktivne skupinske komunikacije. Ker se sporočila spreminjajo, krajšajo, digitalizirajo in postajajo vse bolj površna. In s tem mnoge mlade oropajo pristnega dialoga.
  5. Dar realnih nalog. Ker so mnogi mladi siti iger vlog, simulacij in namišljenih, teoretičnih primerov. Radi bi kaj naredili, radi bi videli učinke svojega dela! Radi bi povezali roke in glavo, ne pa ju ločevali.
  6. Dar soočanja z napakami, ker za nekatere mlade napake niso dovoljene nikjer drugje. In z njimi zato ne znajo živeti. Napak se bojijo, se iz njih ne učijo.
  7. Dar prepoznavanja osebnega poslanstva. Ker tako življenje dobi smisel.
  8. Dar sklepanja zaveze. Ker je tako lahko zamahniti z roko in opustiti dnevno rutino. Ker je laže po šestih neuspešnih ponovitvah reči: »To ne gre, ne prinaša učinka, ne grem se več!«

Oseba, ki sprejme dovolj teh darov, bo pobudniška. Tako preprosto je to!

Avtor zapisa: Matej Cepin

Gre za del daljšega blog zapisa, ki je bil prvič objavljen na spletni strani Socialne akademije. Vabljeni k branju!