Kultura / Zabava in prosti čas

Kam letos na kresovanje?

28. 4. 2023 avtor: Rožle Oštir

1. maj je praznik dela, ki se je uveljavil leta 1890 v spomin in izražanju solidarnosti delavcem, ki so si leta 1886 z demonstracijami v Chicagu izborili osem urni delavnik ter drugimi dosežki mednarodnih delavskih gibanj. Praznik dela je mednarodni praznik, ki ga praznuje večina držav z izjemo Amerike.

V Sloveniji praznik dela spremljajo navade, kot so postavljanje mlaja in kresovanje, ki potekata na dan pred praznikom, 1. maja pa krajane v nekaterih slovenskih vaseh še vedno zbuja budnica lokalnih pihalnih orkestrov.

Kam na kresovanje?

Že zgodaj vodo začeli v Mariboru na Trgu Leona Štuklja, kjer bo ob 15.00 zaigrala skupina Karneval, za njo bo nastopila Godba Ruše z mažoretkami ob 20.00 pa sledi še koncert Rock Partyzanov. Prvih 300 obiskovalcev prejme brezplačno porcijo golaža. Za otroke bodo na voljo napihljiva igrala.

Ob 17.00 bodo z dogajanjem začeli v Šmartnem pod Šmarno Goro v Ljubljani. Tam se bo kresovanje začelo z DJ uvodom, ki mu bo sledilo pripovedovanje pravljic z Ireno Cerar. Za njo bo nastopila skupina Jazz in Jaz, za nočni program pa bosta poskrbela Jure Reherman (DJ Rekordman) in Miha Majzelj.

Ob 20.00 bosta na Špici, Kajak kanu klub nivo, v Celju goste animirala Jadranski maestrali in Nenad Vetma, na parkirišču za bivšim hotelom Celeia pa bo od 21.00 prisotne zabaval ansambel STIL.

Pester nabor nastopajočih se bo zvrstil na odru Panorame pod Ptujskim gradom. Od 19. ure dalje bodo nastopili Ines Erbus, Drugo Dugme, Skupina Smile in DJ Merody. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Kresovanja bodo potekala tudi v drugih občinah. V katerih si lahko ogledate na zemljevidu, ki ga je pripravil STA.