Kultura

Kam na Prešernov dan?

6. 2. 2023 avtor: Uredništvo

8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, že od leta 1945 praznujemo osrednji slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Na ta dela prost dan vsakoletno poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega skala za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji – letos bo potekala v torek, 7. februarja, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Poleg osrednje državne proslave na ta dan številne kulturne ustanove po Sloveniji ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav, predstave, recitale ter ostale dogodke.

V uredništvu smo pripravili pregled dogodkov ob kulturnem prazniku po vsej Sloveniji. Če že dlje časa razmišljaš o obisku muzeja ali kulturne prireditve, pa nikakor ne najdeš časa, imaš v sredo odlično priložnost za obisk; kako namreč bolje preživeti kulturni praznik kot pa s kulturnim udejstvovanjem?

Ljubljana

Na Prešernov dan bo v Ljubljani, na Prešernovem trgu, med 12.00 in 14.00 uro potekal tradicionalni, letos že 37. recital Prešernove poezije, ki mu boste v živo lahko prisluhnili tudi na valovih programa ARS Radia Slovenija, na spletnih strani RTV SLO in po mestnih ulicah stare Ljubljane. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik.

Recital bo potekal tudi v Knjižnici Šiška. Na Zajtrku ob poeziji bodo knjižničarji recitirali pesmi njim ljubih poetov in vas povabili, da tudi vi preberete kakšno vam drago pesem. Na kulturni praznik nove člane čaka brezplačna enoletna članarina. Knjižnica Šiška bo odprta od 8. do 15. ure, ostale naše knjižnice bodo ta dan zaprte.

Ljubljanski muzeji na slovenski kulturni praznik ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane bodo potekala brezplačna vodstva, delavnice za družine in odprtje razstave. Razstave si lahko ogledate tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Narodnem muzeju Slovenije, Narodni galeriji, MGLC, Cukrarni, Slovenskem etnografskem muzeju, Moderni galeriji, Muzeju sodobne umetnosti in Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Brezplačni vodeni ogledi bodo potekali tudi na Ljubljanskem gradu. V mnogih izmed muzejev bodo potekala tudi predavanja in delavnice.

Odpravite se lahko tudi v mestni kino Kinodvor, kjer bodo na ta dan predvajali štiri slovenske filme. Film Moja Vesna si lahko ogledate brezplačno – vstopnice bodo od 7. februarja na voljo na blagajni Kinodvora.

Gorenjska

V Kranju bo 8. februarja že tradicionalno, letos že petnajstič, potekal Prešernov semenj s pestrim programom na različnih prizoriščih v mestu. Brezplačno obiščite Prešernovo hišo, Mestno hišo in Grad Khislstein, med sprehodom po mestu se ustavite na sejmu domače in umetnostne obrti.

V Layerjevi hiši v Kranju bodo praznik kulture začneli na predvečer s koncertom, dopoldne bodo odprli štiri umetniške razstave, imeli bodo ulično intervencijo poezije na Tomšičevi in okoli poldneva Layerjevo tekmovanje v slam poeziji. Layerjeva založba bo ta dan izdala novo knjižno delo, antologijo sodobne slovenske kratke pripovedi mladih avtoric in avtorjev z naslovom Polževi razmisleki, avtorje besedil bodo povabili tudi pred mikrofon. Živahno dogajanje bo spremljal Layerjev knjižni sejem, kjer boste lahko kupili knjige različnih slovenskih založb. 

Ob kulturnem prazniku prost vstop ponujajo tudi radovljiški muzeji, in sicer Kovaški muzej, Muzej talcev, Galerija Šivčeva hiša, Alpski smučarski muzej in Muzej Avsenik. Iz Radovljice pa se lahko peš sprehodite tudi v Vrbo, rojstni kraj dr. Franceta Prešerna. Tam se lahko podate na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki letos poteka pod sloganom Bog žívi vas Slovenke.  Brezplačen ogled razstav ponuja tudi muzej v Železnikih.

V Kamniku Kulturno društvo Priden možic, Zavod za kulturo Kamnik in Občina Kamnik pripravljajo Kamniški kulturni maraton, pogovorni dogodek, kjer lahko spoznaš različne akterje na področju umetnosti in kulture v Kamniku.

Primorska

Na Primorskem vrata med drugimi odpirajo Galerija Novativa v Kopru, Goriški muzej, Muzej Slovenskih filmskih Igralcev, Pokrajinski muzej Koper in Kobariški muzej. V Kopru bo v Boteginu potekala otvoritev razstave: Emil Memon – Jackie 60, s prostim vstopom. Nekateri izmed muzejev ponujajo tudi brezplačne vodene oglede in pester spremljevalni program.

V Novi Gorici bo na Bevkovem trgu potekal Recital Prešernove poezije v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije. Branje poezije bo potekalo tudi v Kopru, v organizaciji Knjigarne Libris in Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper.

Obalne galerije Piran za državni praznik slovenske kulture tudi letos pripravljajo poseben program za odrasle in pester program za mladostnike in najmlajše Prešernovanje 2023. Za praznik bodo galerije odprte do 20. ure in bo vstop prost.

Dolenjska

Pestro bo tudi na Dolenjskem, kjer lahko v Velikih Laščah obiščete Trubarjevo domačijo in se udeležite predavanja »Trubar in njegov čas« in si brezplačno ogledate razstave. Z aplikacijo Velikolaška lahko raziskujete Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije ali pa se sprehodite po Velikih Laščah.

Na kulturni praznik bo v Novem mestu pestro dogajanje, ki ga pripravljajo Knjižnica Mirana Jarca, LokalPatriot, Anton Podbevšek Teater, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Turistično informacijski center Novo mesto in Kulturni center Janeza Trdine.

V Črnomlju bodo potekali zanimivi brezplačni dogodke v organizaciji ZIK Črnomelj, JSKD OI Črnomelj, RIC Bela krajina, Knjižnice Črnomelj in Turističnega društva Črnomelj. Brezplčano si lahko ogledate Spominsko hišo Otona Zupančiča, zvečer bo na Trgu pri cerkvi Sv. Duha potekal literarno-glasbeni dogodek ob prazniku.

Na območju Dolenjske oz. Bele krajine bodo odprti tudi sledeči muzeji/galerije: Muzejska hiša Semič, Metliški grad in Galerija Kambič Metlika, ki bodo ponujale vodene oglede po razstavah in delavnice (za otroke).

Obiščete lahko tudi Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Dolenjski muzej in Jakčev dom Novo mesto, Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Pokrajinski muzej Kočevje.

Štajerska

V Mariboru lahko kulturni praznik obeležite z brezplačnim obiskom Pokrajinskega muzeja Maribor, Umetnostne galerije Maribor, Muzej narodne osvoboditve, Galerije Media Nox in Hiše stare trte, ki ponujajo različne vodene oglede.

Na Prešernov dan je ob 50-letnici izida zbornika Skupaj Univerzitetna knjižnica Maribor pripravila pogovor z Andrejem Brvarjem, Dragom Jančarjem in Tonetom Partljičem, razstavo Skupaj in projekcijo dokumentarnega filma Peterica.

MMC Kibla vabi na vodstvo in zajtrk z umetnikom Mladenom Miljanovićem v prostoru za umetnost KiBela. Umetnik nas bo vodil po razstavi Spomenik v realnem času. Po vodstvu sledi neformalno druženje z umetnikom ob kavi in rogljičkih. Vabijo tudi v razstavišče artKIT, kjer si lahko ogledate samostojno razstavo mlade mariborske umetnice, mednarodno uveljavljene ilustratorke in oblikovalke Alje Horvat z naslovom Začetek, in v razstavišče KIBLA PORTAL, na ogled razstave KIBLIX 2022: Ljubezen in mir.

Prost vstop ponujajo tudi Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti Celje, Muzej novejše zgodovine v Celju, pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Pokrajinski muzej Ptuj, Salon umetnosti Ptuj in Ptujski grad.

Po vzoru branja pesmi pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani bodo v Šmartnem pri Litiji v počastitev slovenskega kulturnega praznika pred spomenikoma pripravi recital poezije v Slavka Gruma nesrečno zaljubljene pesnice Vide Taufer (1903–1966) in zamolčane prve žene Davorina Hostnika Marije Adamič (1851–1906), hčerke šmarskega nadučitelja Frana Serafina Adamiča.

Notranjska

Na Notranjskem lahko brezplačno obiščete Notranjski muzej Postojna ali Tehniški muzej Slovenije. V Postojni v zameno za dobro misel dobite brezplačno drsanje na drsališču.

Koroška

Na Koroškem bodo Prešernov dan z dnevom odprtih vrat obeležili v Muzeju Dravograd, Muzeju Radlje ob Dravi, Muzej Ravne na Koroškem, Muzej Slovenj Gradec in Koroška galerija likovnih umetnosti.

Prekmurje

V Prekmurju si lahko brezplačno ogledate Muzej Špital v Gornji Radgoni, Galerijo – Muzej v Lendavi, obiščete Pomurski muzej Murska Sobota in Galerijo Murska Sobota. MIKK Murska Sobota pa vas vabi na predstavitev novega romana Simone Rituper: Skrivnostna zapuščina.


In še namig. Če načrtujete izlet izven domačega kraja, se lahko na pot odpravite tudi z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, saj za praznike velja 75 % popust na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Kam na Prešernov dan?&url=https://www.mlad.si/kam-na-presernov-dan/&via=mlad_si" target="_blank">