Okolje in trajnost

Kam z oblačili, ki jih ne nosimo več?

5. 6. 2024 avtor: Uredništvo
oblačila

V obdobju od 2001 in 2015 se je proizvodnja oblačil podvojila, razmahnila se je hitra moda. Evropejci vsako leto porabijo skoraj 26 kilogramov tekstila in zavržejo približno 11 kilogramov. Tekstilni sektor je bil leta 2020 tretji največji povzročitelj slabšanja kakovosti vode in uporabe zemljišč.

Ob svetovnem dnevu varstvu okolja, ki ga obeležujemo danes, 5. junija, so zgoraj navedeni statistični podatki zaskrbljujoči, celo strašljivi. Ali potrebujemo toliko tekstila? Kam z odpadnimi oblačili? Ali je tekstil v resnici res odpadek?

Od 2025. v državah članicah EU ločeno zbiranje tekstila

V skladu z direktivo o odpadkih, ki jo je Evropski parlament potrdil leta 2018, morajo države članice EU od leta 2025 ločeno zbirati tekstil. Pri tem se pojavlja vprašanje, ali je tekstil res odpadek in koliko je takega, ki se ga nikakor ne da več uporabiti.

V sklopu akcijskega načrta za krožno gospodarstvo je Evropska komisija marca 2022 predstavila novo strategijo, ki bo pripomogla k trajnejšim tekstilnim izdelkom. Ta med drugim poziva podjetja, naj prevzamejo odgovornost in ukrepajo za zmanjšanje ogljičnega in okoljskega odtisa pri proizvodnji tekstila.

Kupuj manj in z glavo

Najbolj pomembno je, da nakupuješ manj! Dobro preveri, kaj vse že imaš v omari – včasih kakšen kos zleze za kupom na polici ali pa se čudežno najde v sestrini omari. Malo pobrskaj med oblačili in poskusi ustvariti novo kombinacijo brez nakupa dodatnih kosov.

Ko se odpraviš v trgovine, kupuj pametno. Kolikokrat bom oblekel_a ta kos? Če veš, da boš oblekel_a enkrat in ga nato denimo ne boš mogel predelati, predlagamo, da ga ne kupiš. Prav tako trendom ne sledi brezglavo. Kosi, ki bodo aktualni le letos, bodo že naslednje leto samevali v omari.

Ustvari si kapsulno garderobo! To pomeni, da kupuješ kose z zavedanjem, kaj imaš doma. Tako boš lahko nova oblačila zlahka kombiniral_a s tistimi, ki te že čakajo doma.

Kam z oblačili, ki jih ne nosiš več?

V Humana zabojnike – v Sloveniji jih je 465, najdemo pa jih v 63 občinah. Pa v trgovine z oblačili z druge roke ali v lokalno izmenjevalnico oblačil in obutve. Oblačila si lahko izmenjate tudi med prijatelji, s tem pa pridobite še novo priložnost za druženje. Kose lahko tudi prodaš prek spleta in različnih skupin na družbenih omrežjih.

Če pa se oblačila res ne da več uporabiti, ga odvrzi v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Več informacij na spletnih mestih Evropskega parlamenta in Evropske agencije za okolje.

Vir: Evropski parlament in Evropska agencija za okolje