Kultura

Kam za 8. februar?

2. 2. 2024 avtor: Uredništvo
moški

8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, že od leta 1945 praznujemo osrednji slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Na ta dela prost dan vsakoletno poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji – letos bo potekala v sredo, 7. februarja, ob 20. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Poleg osrednje državne proslave na ta dan številne kulturne ustanove po Sloveniji ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav, predstave, recitale ter ostale dogodke.

V uredništvu smo pripravili pregled dogodkov ob kulturnem prazniku po vsej Sloveniji. Če že dlje časa razmišljaš o obisku muzeja ali kulturne prireditve, pa nikakor ne najdeš časa, imaš v četrtek odlično priložnost za obisk; kako namreč bolje preživeti kulturni praznik kot pa s kulturnim udejstvovanjem?

Ljubljana

Na Prešernov dan bo v Ljubljani, na Prešernovem trgu, ob 12.00 uri potekal tradicionalni, letos že 38. recital Prešernove poezije, ki mu boste v živo lahko prisluhnili tudi na valovih programa ARS Radia Slovenija in na prvem programu RTV SLO. Prenašali pa ga bodo tudi po zvočnikih v Stari Ljubljani, Kopru, Vrbi na Gorenjskem. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik.

Ljubljanski muzeji na slovenski kulturni praznik ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav. Potekala bodo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Narodnem muzeju Slovenije (za ogled razstave Nekoč je bil Gutenwerd pa velja znižana vstopnica), Narodni galeriji, Mestnem muzeju Ljubljana, Plečnikovi hiši, Cankarjevem domu, MGLC, Cukrarni, Galeriji Jakopič, Galeriji Vžigalica, Mestni galeriji, Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Brezplačni vodeni ogledi bodo potekali tudi na Ljubljanskem gradu. V mnogih izmed muzejev bodo potekala tudi predavanja in delavnice.

Nekateri muzeji za brezplačna vodstva po razstavah zahtevajo predhodne prijave, zato za več informacij preverite njihove spletne strani.

V Kinodvoru bodo na kulturni praznik predvajali tri slovenske filme: film Jezdeca Dominika Menceja bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta.

Mestna knjižnica Ljubljana pa na kulturni praznik vabi v knjižnici Prežihov Voranc in Rog, kjer bodo potekali pestri kulturni dogodki.

Gorenjska

V Kranju bo že tradicionalno potekal Prešernov smenj, ko po ulicah Kranja zaživi duh dr. Franceta Prešerna. Odprte bodo kulturne ustanove, ki na javnih vodenjih postavijo na ogled svoje bogate vsebine. Med sprehodom po mestu se ustavite na sejmu domače in umetnostne obrti. Prešerna kuhna pa bo poskrbela za dobro jedačo in pijačo. Prešernov smenj vsa leta spremljajo tudi recitacije Prešernovih pesmi, glasbeno kulturni program in program za otroke.

Še eden od tradicionalnih dogodkov bo potekal v Vrbi v Žirovnici, rojstnem kraju Franceta Prešerna. Udeležite se tradicionalnega pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Najlepša in najstarejša tematska pot v Sloveniji vabi v rojstne hiše velikanov slovenske kulture. Na ta dan so vse rojstne hiše odprte in brezplačno na voljo obiskovalcem.

Ob slovenskem kulturnem prazniku na brezplačni vodeni ogled Dvorca Visoko ob 13.00 uri vabi Loški muzej Škofja Loka, v Šubičevi hiši v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer sta bila rojena pomembna slovenska slikarja, Janez in Jurij Šubic, pa bosta 8. februarja na sporedu kar dva brezplačna vodena ogleda hiše, in sicer ob 9:30 in ob 11:00.

Primorska

Goriški muzej na stežaj odpira vrata muzejskih zbirk in razstav. Pridružite se brezplačnim javnim vodstvom in delavnicam. 8. februarja 2024 pa mineva tudi eno leto od otvoritve Evropske prestolnice kulture. Za odkrivanje lepote obeh Goric bo organiziran brezplačen čezmejni avtobus EPK, GO! Explore s turističnim vodenjem v obeh jezikih somestja. Začetek in konec krožnega ogleda bo na Trgu Evrope, epicentru Evropske prestolnice kulture 2025. V sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije bo v SNG Nova Gorica ob 12.00 potekal Recital Prešernove poezije.

Na slovenski praznik kulture se bo v Kopru odvila ”Karavana kulture”, na različnih lokacijah in ob različnih terminih. Začelo se bo z branjem poezije na prostem na Prešernovem trgu ob 11.00 uri, nadaljevalo pa v kavarni Golden Loggia, kjer se bosta literaturi pridružili tudi zvesti prijateljici glasba in performans. Kulturno norenje bo tako trajalo predvidoma vse do 17. ure. Karavana se bo nato premaknila v avlo knjižnice Koper, kjer boste lahko prisluhnili šelestenju vesoljskih oblik. Dogodek bo zaznamoval na novo zvarjen napoj in z njim spajanje poezije, glasbe in vizualne umetnosti. Večer se bo zaključil z Obalnimi rimami v Centru mladih Koper ob 20.00 uri.

Pestro bo tudi v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer so pripravili raznolik in zanimiv program. Poleg dogajanja v samem muzeju in galeriji na Kidričevi ulici v Kopru, vas prav tako vabijo v Brkine, na Grad Prem, kjer se lahko med 11.00 in 16.00 uro udeležite zanimivega kulturnega programa. Ob 14. uri vas bo popeljala med skrivnosti Grada Prem kustosinja-etnologinja Mateja Kakež, nato pa sledi branje poezije premskih pesnic in pesnikov.

Na slovenski kulturni praznik bo vstop v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači brezplačen. Med 10. in 17. uro bo na sporedu pustolovščina za družine Filmski detektivi, v sklopu katere lahko s svojimi najbližjimi odkrivate skrivnosti filmskega sveta. Ob 15.30 bodo postregli z vodenim ogledom njihovih stalnih razstav, ki bo ponudil edinstven vpogled v zgodovino slovenskega filma ter osvetlil številne zanimivosti iz področja filmske umetnosti.

Dolenjska

Na praznični 8. februar bo za številne aktivnosti poskrbel Dolenjski muzej Novo mesto, ki med 9. in 18. uro vabi na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v muzej in Jakčev dom, pripravljajo pa tudi delavnice in javna vodstva po razstavah Kam so se skrili škrati?, Življenje na tej in oni strani in Nismo stroji. V Jakčevem domu bodo ob 18. uri izvedli koncert slovenskih ljudskih pesmi, v Drgančevju pa si bo možno ogledati zbirko IMV in spremljati vodstvo po razstavi 50 let novomeške katrce.

Kulturni center Semič vabi na odprta vrata Muzejske hiše Semič (Štefanov trg 7). Muzejska hiša bo odprta med 10. in 16. uro. 

Prost vstop omogoča tudi Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Posavska

Na kulturni praznik bo Mestni muzej Krško odprt s podaljšanim odpiralnim časom, in sicer med 10. in 18. uro, s prostim vstopom in javnim vodstvom po razstavah. S podaljšanim časom med 10. in 18. uro bo odprt tudi grad Rajhenburg, kjer bodo potekale brezplačne delavnice in javna vodstva.

Prost vstop v muzej in Vodovodni stolp omogoča tudi Posavski Muzej Brežice.

Štajerska

V Mariboru številne kulturne ustanove odprejo svoja vrata in obiskovalce povabijo na različne brezplačne prireditve. Med njimi so Zavod za turizem Maribor, Muzej najstarejše trte na svetu, Rajzefiber by Hiša!, Galerija Media Nox, Umetnostna galerija Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Sinagoga Maribor, GT22, Pionirska knjižnica Nova vas, Zavod MARS Maribor in MMC KIBLA.

Ptujski grad med med10.00 in16.00 uro omogoča prost vstop v muzejske zbirke. Prav tako brezplačen vstop ponujata Miheličeva galerija in Salon umetnosti Ptuj. Prost vstop v muzejske zbirke med 9.00 in 15.00 uro ponuja tudi Grajska pristava Ormož.

Na Prešernov dan lahko tudi letos obiščete v gradu v Slovenski Bistrici, ki bo odprt od 10.00 do 18.00. V tem času je omogočen prost vstop in raziskovanje po gradu. Vodenji sta organizirani ob 10.00 in 16.00 uri. Ob 15.00 uri pa se jim pridružite na vodenju z arhitektom Gregorjem Kraševcem, ki vas bo popeljal po svoji razstavi »Gregor Kraševac – arhitekt«.

V Celju bodo slovenski kulturni praznik obeležili s prostim vstopom v Pokrajinski muzej Celje. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru. Muzej bo odprt od 10. do 16. ure. Organizirali bodo tudi vodene oglede razstav.

Notranjska

Notranjski muzej vas vabi, da slovenski kulturni praznik preživite v njihovi družbi. Pripravili so brezplačno vodstvo po razstavi Rock Postojna z avtorjem Tinetom Kalužo in Igorjem Marentičem ob 11.00 uri, takrat bo potekala tudi delavnica “Reciklirajmo Vinilke”, med 10.00 in 15.00 uro pa se bo odvijal sejem vinilnih plošč. Med 10.00 in 17.00 uro bo omogočen brezplačen vstop na razstavo Muzej krasa in otroških kotičkov.

Koroška

Ob slovenskem kulturnem prazniku si lahko na Koroškem brezplačno ogledate stalne in občasne razstave v muzejskih enotah Koroškega pokrajinskega muzeja:

* Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem, od 9. do 16. ure
* Muzej Radlje ob Dravi, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi, od 9. do 16. ure
* Rojstna hiša Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec, od 9. do 16. ure
* Muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači, Ozka ulica 1, Slovenj Gradec, od 9. do 16. ure
* Muzej Slovenj Gradec, Glavni trg 24, Slovenj Gradec, od 9. do 19. ure

Vabljeni tudi v Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradec in na Ravne.

Prekmurje

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota vabi na predstavitev pesniške zbirke Denis Škofiča – Tuskulum, ter na koncert skupine Embargo. 


In še namig. Če načrtujete izlet izven domačega kraja, se lahko na pot odpravite tudi z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, saj za praznike velja 75 % popust na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.