Zdravje

Kar se dogaja v postelji, pa res ni povezano z mojim duševnim zdravjem, ali pač?

12. 10. 2023 avtor: Uredništvo
spolnost in duševno zdravje

»Prvič«? Pod pritiskom? Šum v komunikaciji? Nerealna pričakovanja ali neuresničene želje? Zloraba? Tudi dogajanje v intimnih odnosih lahko ima velik vpliv na duševno zdravje mladih …

Ko govorimo o duševnem zdravju, se pogosto osredotočimo na stvari, kot so stres, anksioznost, depresija in medosebni odnosi. Vendar pa ne smemo prezreti pomembne povezave med duševnim zdravjem in spolnostjo. Ta je posebej močna predvsem med mladimi, ki se s spolnostjo šele spoznavajo oziroma, ki so šele v začetnih letih učenja zdrave in učinkovite komunikacije v intimnih odnosih.

V dobi družbenih omrežij se pritiski vrstnikov povečujejo. Spletni svet nas bombardira s popolnimi podobami, kar lahko močno vpliva na našo samopodobo. Vprašanje »Ali sem dovolj privlačen_a,?« ki si ga mladi posamezniki_ce pogosto zastavijo, je lahko prav tisto, ki popači izkušnjo spolnosti ter prispeva k slabšemu duševnemu zdravju.

Spolnost ni le fizična

Spolnost je daleč od zgolj »tehničnega akta«, kar mladi po tem, ko se z njo prvič srečajo, kaj hitro ugotovijo.

Intimni odnosi namreč s seboj prinesejo kopico izzivov – pritiski vrstnikov in partnerjev, preizpraševanje spolne identitete, spoznavanje s kontracepcijo in metodami zaščite, strah pred spolnimi boleznimi in neželeno nosečnostjo, nerealna pričakovanja o poteku spolnega odnosa, neuresničene želje, ki jih mladi v prvih intimnih zvezah ne upajo izraziti na glas …

Tako je jasno, je lahko spolnost za mlade sicer lepa, a tudi negotovosti in stresa polna izkušnja, ki lahko posledično močno vpliva na duševno zdravje.

V primeru, ko se mladi soočijo z negativnimi platmi spolnega odnosa, izzivi spolnosti, ki jih sami ne uspejo razrešiti ali celo spolnimi zlorabami, je lahko tako duševno zdravje na veliki preizkušnji.

Tudi v težavah v spolnosti nisi sam_a

Osveščanje o tem, da varna spolnost ne vključuje le skrbi za fizično, ampak tudi duševno zdravje, je tako poglavitnega pomena, saj bodo lahko mladi le tako prepoznali stiske in izzive, ki jih s seboj prinaša spolnost ter jih bodo znali s pravimi orodji in s strokovno pomočjo razrešiti, še preden bi bil njihov vpliv na duševno zdravje uničujoč.

Nekaj uporabnih povezav o varni spolnosti najdeš tukaj.

Sočasno z osveščanjem pa igra pri skrbi za duševno zdravje in varno spolnost tudi razbijanje stigme, ki se še vedno drži pogovora o spolnosti – ko se namreč v spolnosti med mladima partnerjema pojavijo težave, pa naj bodo to neuresničena pričakovanja, neskladnost v željah, strah pred neželeno nosečnostjo ali neprijetna izkušnja spolne bolezni, se ta za pomoč le redko obrneta na druge osebe.

Se soočaš s težavami na področju spolnosti ali se ti zdi, da zaradi spolnosti trpi tvoje duševno zdravje? Obrni se po pomoč, nekaj informacij pa najdeš tudi na mlad.si pod zavihkom Varna spolnost.

Prav vzorec »tišine o dogajanju med rjuhami«, ki ga številni posamezniki ponesejo s seboj tudi v odraslo dobo, je lahko še eden od odločilnih faktorjev, ki prispevajo k slabšemu duševnemu zdravju.

Mladi, prav vaša generacija je lahko tista, ki lahko to prekine in z iskrenostjo ter jasno komunikacijo v intimnih odnosih prispeva k temu, da spolnost ne bo vir stisk in slabšega duševnega zdravja!

Znanje in odprta komunikacija sta tako tista, ki sta lahko mladim kažipot do varne spolnosti ter dobrega fizičnega in duševnega zdravja.