Mobilnost mladih / Zaposlovanje

Karierni namig za mlade, ki si želijo dela v tujini

12. 9. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
mladi delo v tujini

Slovenski mladi že nekaj časa vse bolj izražajo ambicije o delu v tujini, pa naj bo zgolj občasno ali omejeno na določeno obdobje, ali pa trajno, takšno, ki s seboj prinaša tudi selitev v drugo državo. Toda – kje in kako najti zanesljive informacije o zaposlitvi v tujini?

»Mladi so v primerjavi z letoma 2005 in 2010 za povečanje zaposlitvenih možnosti bistveno bolj pripravljeni na geografsko mobilnost, na dodatno izobraževanje, občutno bolj so pripravljeni sprejeti tudi začasno zaposlitev in nižje plačilo,« razkrivajo podatki zadnje raziskave slovenske mladine Mladina 2020, zanimanje za delo in bivanje v tujini pa je jasno razvidno tudi s spodnjega grafikona.

mladina 2020
Fotografija je iz: Lavrič, Miran, Deželan, Tomaž (2021). Mladina 2020. URN:NBN:SI:DOC-4PASDZFN
 from http://www.dlib.si

Šole je konec, kaj pa zdaj?

Toda kje po koncu šolanja, ko nastopi čas za iskanje dela, najti varno, zanimivo zaposlitev v tujini? Prav to je vprašanje, ki številne mlade posameznike ovira pri dejanskem odhodu v tujino, saj virov in orodij, ki jim lahko pomagajo pri iskanju dela v tujini preprosto ne poznajo, kar mi potrdi tudi kar nekaj vrstnikov, ki se trenutno ukvarjajo s pošiljanjem povpraševanj po delu v različnih tujih podjetjih.

»Ko bi le obstajala neka mednarodna platforma za iskanje po prostih delovnih mestih …,« potoži eden od njih. Veste kaj? Obstaja!

Vseevropska platforma za iskanje prostih delovnih mest

»Avtoriteta« na področju iskanja delovnih mest, ki bi ga gotovo moral poznati vsak mlad posameznik, je vseevropski zaposlitveni portal Eures, ki omogoča brskanje po prostih delovnih mestih, nalaganje življenjepisa, objavo prostih delovnih mest in še veliko več.

Portal vodi mreža Eures, ki je začela delovati pred skoraj tremi desetletji ter predstavlja evropsko mrežo za sodelovanje zavodov za zaposlovanje, ki si prizadevajo državljanom EU zagotoviti enake možnosti ter ponuditi priložnost za delo v tujini.

Kaj vse omogoča portal Eures?

Portal Eures ti tako ponuja možnost, da naložiš svoj življenjepis in počakaš, da tvoje sanjsko delovno mesto najde tebe; da pobrskaš po ponudbi prostih delovnih mest po različnih državah in najdeš svoje; da za pomoč poprosiš Eures svetovalce; da preveriš trenutne aktualne programe za zaposlovanje; da pobrskaš po številnih uporabnih Eures publikacijah in še veliko več.

Sledi kariernim dogodkom v svoji bližini

Ob tem Eures vodi tudi portal European Job Days, ki ob številnih prostih delovnih mestih nudi tudi ažurne informacije o trenutnih kariernih dogodkih, ki se ali se bodo odvijali po Evropi.

Četudi želenega prostega delovnega mest v ponudbi obeh predstavljenih portalov ni, pa sem prepričana, da je današnji karierni namig vseeno izjemno koristen, saj ob vseh možnostih prinaša tudi številne uporabne karierne informacije ter povezave do drugih portalov in uporabnih spletnih strani, ki so sploh za mlade, ki prvič stopajo na trg delovne sile ter se spogledujejo z delom v tujini, preprosto neprecenljive.