Prostovoljstvo

Klepet s prostovoljko Martino

9. 3. 2021 avtor: Mladinski center Ormož

Konec avgusta 2020 se je podala na veliko avanturo  prva ESE prostovoljka Mladinskega centra Ormož, Martina Janežič. V okviru projektu #activeEUROPE, ki ga vodi gostujoča organizacija Stowarzyszenie POLITES, opravlja prostovoljsko delo v vrtcu v Ščečinu, na Poljskem. Ljudska univerza Ormož, Mladinski center Ormož, so Martinina pošiljajoča organizacija in skrbijo za njeno podporo.

Za mlade, ki jih mika začasno življenje v tujini, ki želijo izvedeti več o Evropski solidarnostni enoti in prostovoljskem delu v tujini, so 1. marca organizirali online Klepet z Martino, kjer so lahko dobili informacije iz prve roke in vprašali vse, kar jih zanima.

Se sprašujete, kaj so bili Martinini glavni motivi za prostovoljstvo v tujini? Priložnost za samostojno življenje in odraščanje, spoznavanje novih ljudi in sebe, soočanje z nepričakovanimi življenjskimi izzivi, v katerih si odgovoren sam zase in želja preizkusiti se v poklicu vzgojiteljice.

Martina je s svojo odločitvijo zadovoljna, in če bi še enkrat imela priložnost, bi se odločila enako. Ker njeno izkušnjo mednarodnega prostovoljstva zaznamuje Covid-19 s preventivnimi zdravstveni in družbenimi ukrepi, je njeno doživljanje poljske družbe okrnjeno, omejeno. Restavracije in gostilne so zaprte, prav tako številne ustanove, druženje je prepovedano, kulturnega in družbenega dogajanja ni.

»Živi v sedem sobnem stanovanju s še šestimi mladimi prostovoljci iz različnih držav. In dvakrat so že bili v karanteni.  Vsakodnevna opravila predstavljajo poligon za spoznavanje in učenje kvalitetnega sobivanja različnih osebnosti, podkrepljenih z različnimi kulturnimi ozadji. Martina se dobro znajde. Prostovoljsko delo opravlja na obrobju mesta v majhnem vrtcu, oddaljenem 40 minut vožnje s tramvajem. Dnevna potovanja ji nudijo možnost spoznavanja delovnega utripa mesta. Sodelavke vzgojiteljice, razen dveh, ne govorijo angleško, seveda tudi otroci ne, tako se Martina mora znajti po svoje. Pospešeno se uči poljščine, največ od otrok. Ker dela v vrtcu, ima to prednost, da kljub zaprtim restavracijam, lahko okuša lokalno hrano. Zelo pogosto je na jedilniku krompir, presenetile pa so jo juhe: juha z  rdečo peso (boršč), kumaričina juha in sadna juha s testeninami. V času njenega bivanja je pestro na družbeno političnem področju. Poljsko družbo zaznamujejo množični protesti proti sprejetju zakona o omejevanju pravic žensk do splava,« je tudi Martina zavzela svoje stališče in izrazila svoje mnenje.

Malo denarja, ki ga prejme, dobro razporedi, racionalno troši in tako si je ogledala že številna mesta: Krakov,  Gdansk, Vroclav, Sopot. V prihodnje načrtuje tudi obisk Berlina. Kakorkoli so mesta lepa in kulturno bogata, Martina v tujini najbolj pogreša naravo, čisti zrak in dobro pitno vodo. Včasih pogreša tudi svoje domače.

Mladim izkušnjo toplo priporoča, saj je idealna priložnost za odraščanje in spoznavanje sebe samega. Zato ne oklevajte, registrirajte se in pridružite evropski solidarnostni enoti.

Vir: Mladinski center Ormož