Zabava in prosti čas

“Ko se pojavi dobra priložnost, je ne želim zamuditi.”

17. 5. 2024 avtor: Uredništvo
Ženska

Klara Kralj je podjetnica in vplivnica, čeprav zase pravi, da to slednje ni. Navdihujejo jo potovanja, njena služba pa se je razvila iz hobija. V intervjuju je izpostavila, da je življenje prekratko, da bi bili zamorjeni. Ker jo je strah, da bi zamudila kakšno dobro priložnost, kar bi si čez leta lahko očitala, je rekla da tudi EYE Brežice in sprejela povabilo k sodelovanju. In … Klara bo v Brežicah TED govorka! Kul, kajne?

Znana si kot vplivnica, programerka spletnih strani, podjetnica, ljubiteljica potovanj. Kako bi se sama predstavila bralcem mlad.si?

No, ne vem, če sem jaz zares znana, sploh pa ne vplivnica. Sem samo oseba, ki ima rada življenje, uživa v vsakem trenutku in je točno tam, kjer mora biti. Če pa ne, si naredim tako, da mi je lepo. Se strinjam, da so moja največja motivacija in želja potovanja.

V podjetniške vodi so vstopila že v 20. letu. Kaj te je navdihnilo, da si se odločila za pot podjetništva in kaj te je pritegnilo k »vplivništvu«?

Navdih oz. željo sem dobila v srednji šoli, ko sem v očeh učiteljev videla, s kakšno muko so v službi, in sem si prisegla, da jaz takšna ne bom, ampak bom točno taka oseba, kot je moja mami, ki je šla z nasmehom v službo in tudi, ko je prišla domov. je imela še polno energije zame. Druge rešitve kot to, da delam zase in da svoj hobi, to kar rada delam, spremenim v “službo”, nisem videla.

Za vplivništvo se pa nisem nikoli odločila, saj sama sebe v tem nazivu ne vidim, se je pa vse zares zgodilo zelo spontano, tako da se še sama nisem zavedala, kaj so posledice aktivne uporabe družbenih omrežij.

Katero je tvoje najljubše družbeno omrežje in zakaj?

Kavarna, verjamem v energijo ljudi, pristnost in človeški dotik … Saj vem, kaj mislite z vprašanjem, mogoče bi rekla Instagram, ker je še ostal nekako kulturen, vendar je zelo “sfejkan”. Bolj iskren in realističen je Tiktok, vendar dramatičen in nezanesljiv, tako da bom na koncu rekla Facebook, kjer dobim zanesljive informacije, iskrene odgovore in dobre popuste. Tam sem tudi vedno na tekočem z dogodki v Sloveniji.

Družbena omrežja imajo lahko velik učinek na percepcijo resničnosti in samopodobe mladih. Sama imaš veliko sledilcev, ki jih navdihuješ s svojimi objavami. Kako izbiraš vsebine za objavo na omrežjih?

Upam si trditi, da zelo dobro poznam starostno skupino, ki gleda moje vsebine. Tako, da izhajam iz sebe, kaj je takrat Klaro v šoli zanimalo, kaj ji je bilo pomembno, navsezadnje pa najbolj izhajam iz sporočil, komentarjev, ki mi jih sledilci puščajo, saj so oni tisti, ki me navdihujejo, da posnamem naslednji video.

ženska
Foto: osebni arhiv.

Na mlad.si večkrat pišemo tako o dobrih kot slabih plateh spleta. Kaj sama opažaš glede vpliva družbenih omrežij na mlade?

Opažam, da z vsakim dnem izgubljamo empatijo, potrpežljivost, razumevanje do sočloveka, da je vsak od nas drugačen in premalo znamo sprejemati drugačnost sogovorca. Tu bi se res lahko razpisala o negativnih posledicah družbenih omrežij, saj jih vidim več kot pa pozitivnih.

Par let nazaj si začela pisati blog in objavljati vsebino s potovanj. Kam vse si že odpotovala in katero je bilo tvoje najljubše potovanje?

Zelo težko bi izbrala najljubše, saj mi je vsaka država pustila svoj pečat, je pa res da obstajajo kraji, kamor se res rada vračam, in kraji, kamor ne grem več. Tako, da bom za najljubše potovanje izbrala kar Finsko, ki je zagotovo v mojem osebnem življenju spremenila prihodnost.

Energije in pozitive ti nikoli ne zmanjka. Imaš kakšen življenjski moto ali dva?

Da, imam! Že od nekdaj me je bilo strah, da bom v svojem življenju kaj zamudila in da si bom potem na stara leta očitala, da česarkoli nisem storila, pa vem, da bi lahko. Ker to življenje, ki ga imamo, je že tako ali tako tako zelo kratko, da bi bili zamorjeni ali žalostni. Če ne pa spijem kakšen redbull, se pogledam v ogledalo in se samo spomnim, da sem lahko res srečna, da imam to življenje in ne težjega.

Veliko bralcev se sprašuje, koliko časa tisti, ki se ukvarjajo z digitalnim digitalnim marketingom, preživijo na telefonu. Nam lahko ti zaupaš svojo številko?

Iskreno, jaz zelo zelo malo. Da pogledam … povprečje tri ure na dan. Morda bi zares morala biti več, saj bi tako bila bolj na tekočem in bi tudi na kakšna sporočila hitreje odpisala, ampak zato imam pa partnerja, ki me obvešča o vseh družbenih dogodkih.

Kaj pa rada počneš, ko se odklopiš od telefona?

Grem v hribe, pogledam kakšen dober film. Seveda odvisno od letnega časa.

Kakšen nasvet bi dala tistim mladim, ki se želijo podati v podjetniške vode?

Najdi si dobrega partnerja, ki ima podobno vizijo kot ti, in vrline, ki pa jih ti nimaš. Ne razmišljajta preveč, če imata skupne želje, najdita si skupen cilj, velikokrat se pa pot sama začne odpirat, ko enkrat strmiš proti cilju. Na vama je, v kateri ovinek bosta zavila. Aja, pa še tole, nikoli ni dovolj začetnega kapitala. Razmišljaj, da ga potrebuješ še enkrat toliko, kot si najprej mislil, da ga potrebuješ.

ženska
Foto: osebni arhiv.

Kmalu boš ena od TED govork na EYE Brežice, zakaj si se odločila sodelovati na tem dogodku?

Kot sem omenila zgoraj: ko se pojavi dobra priložnost, zanimiv projekt ali dogodek, ga ne bi želela zamuditi.

Katerega dela EYE Brežice se ti najbolj veseliš?

Težko rečem katerega dela, saj še ne vem, kaj me čaka, zagotovo pa upam, da bom spoznala kakšno novo osebo.

Ker vemo, da si velika ljubiteljica pice, nas za konec res zanima še: ananas na pici – da ali ne?

Ne, dajmo no. Italijani so ustvarili popolnost, zakaj bi jo morali uničit.