Digitalizacija

Komu zvoni? O življenju in smrti pametnega telefona

3. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Danes vsi uporabljamo pametne telefone, ki so nam na voljo po izjemno dostopnih cenah. Pa se zavedamo, kakšna je njihova prava cena? Kakšne so posledice izdelave za življenja delavk in delavcev? Kako proizvodnja vpliva na okolje in kaj se z našimi priljubljenimi napravami zgodi, ko jih prenehamo uporabljati?

Na interaktivni delavnici Komu zvoni? Življenje in smrt mobilnega telefona, ki je konec septembra v organizaciji Sindikata Mladi plus, sindikata študentov, dijakov in mladih brezposelnih, ter v izvedbi Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera in gibanja Mladi za podnebno pravičnost potekala v Ljubljani, so iskali in našli nekaj odgovorov na zgornja vprašanja. Skupaj s skupino kritičnih in radovednih mladih so spoznali širše družbene in druge posledice proizvodnje pametnih telefonov ter se seznanili tudi s tem, v kakšnih delovnih pogojih delajo delavci in delavke.

Kot se za tak dogodek spodobi, so ga preživeli brez pametnih naprav v rokah ali žepih, več o tem, kaj vse so izvedeli, pa je mogoče prebrati tukaj.

Vir in foto: Sindikat Mladi plus