Angažiraj se

Koroška mladina v stiku z Evropsko unijo

5. 4. 2024 avtor: Mladinski center Dravograd
Pogovor z evropskim poslancem Matjažem Nemcem

Mladinski center Dravograd je v sodelovanju z nacionalno mrežno organizacijo Mreža MaMa v petek, 29. marca 2024, na Gimnaziji Slovenj Gradec gostil regijski dogodek v okviru projekta Klikni: Naroči se na EU. To je bil eden izmed šestih regijskih dogodkov v sklopu tega projekta, namenjen vzpostavljanju mladinskega dialoga z evropskimi poslanci. Dogodek, ki je potekal v prostorih Gimnazije Slovenj Gradec, je moderirala mladinska delavka Metka Kotnik, pri izvedbi delavnic pa so sodelovale tudi druge mladinske delavke.

Mladi na dogodku Klikni: Naroči se na EU

Kot osrednji gost se nam je pridružil evropski poslanec Matjaž Nemec. Med sodelujočimi mladimi in evropskim poslancem se je v sproščenem vzdušju vzpostavil mladinski dialog. Vprašanja mladih so se dotikala dela evropskih poslancev v Evropskem parlamentu ter načina življenja pri opravljanju dela evropskega poslanca. V dialogu so se dotaknili trajnostne mobilnosti, stanovanjske problematike pa tudi cen dobrin v Bruslju.

Mlade je nagovorila tudi mlada Rebeka Mlakar, ki je delila svoje bogate izkušnje z mladinskimi izmenjavami, ter sodelujoče spodbudila k iskanju priložnosti in udeležbi na različnih aktivnostih, ki jih omogočata programa Erasmus+ ter Evropska solidarnostna enota. Spregovorila je o svoji prvi mladinski izmenjavi, o tem, kako in kje je našla ostale mladinske izmenjave, ki se jih je udeležila, kdo ji je pri tem nudil pomoč in podporo, kaj vse se je skozi te izkušnje naučila, na kakšne izzive je pri tem naletela ter kako so te izkušnje obogatile njeno življenje ter morebiti tudi začrtale njeno karierno pot.

V okviru dogodka je potekala tudi delavnica z metodami neformalnega učenja, kjer so imeli mladi priložnost izpostaviti izzive, s katerim se soočajo, ter podati lastne predloge in ideje o Evropi, kot si je želijo v prihodnosti.

Veliko smo se pogovarjali o priložnostih in izzivih, ki jih prinaša hiter razvoj tehnologije, pri čemer je bila poudarjena umetna inteligenca. Mladi so ob tem izpostavili negativen vidik umetne inteligence: “Umetna inteligenca bo prevzela veliko služb, posledično bo manj zaposlitev. Ni 100% zanesljiva.” Pogovarjali pa smo se tudi o svetli plati hitrega razvoja: “Zaradi tehnologije je dostop do raznoraznih informacij lažji, to pa posledično olajšuje moje življenje in učenje.”

Mladi so bili v celotno dogajanje aktivno vključeni, s pomočjo digitalnih orodij so spoznavali Evropski parlament ter platformo skupajsmo.eu in na ta način krepili svoje digitalne kompetence. Zaključku delavnice je ob pogostitvi sledilo tudi neformalno druženje.

Aktivnosti projekta Klikni: Naroči se na EU sofinancira Evropska unija.