Okolje in trajnost

Krožno gospodarstvo za trajnostno prihodnost

2. 6. 2023 avtor: Uredništvo

Ob podnebni krizi in s trenutnim tempom izkoriščanja Zemljinih virov, bomo do leta 2050 potrebovali tri Zemlje. Prehod v ogljično nevtralno in okoljsko trajnostno krožno gospodarstvo je zato ključnega pomena, ponovna uporaba in recikliranje izdelkov bi namreč upočasnila porabo naravnih virov, zmanjšala poseganje v pokrajino in življenjske prostore ter pomagala omejiti izgubo biotske raznovrstnosti.

Kaj sploh je krožno gospodarstvo?

Krožno gospodarstvo je gospodarstvo, pri katerem proizvodnja in potrošnja temeljita na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov dokler je to mogoče, v nasprotju z linearnim gospodarstvom, ki temelji na modelu vzemi – naredi – porabi – odvrzi.

Linearno gospodarstvo, ki trenutno prevladuje v naši družbi, zajema tudi načrtno zastaranje izdelkov, zasnovanih z omejenim rokom trajanja z namenom, da jih je potrebno zavreči in kupiti nove, kar povečuje količino odpadkov in ustvarja pritisk na okolje – v  Evropski uniji letno proizvedemo 2,5 milijarde ton odpadkov.

Medtem s krožnim gospodarstvom podaljšujemo življenjsko dobo izdelkov in hkrati zmanjšujemo količino odpadkov. Ko izdelek pride do konca svoje življenjske poti, se materiale, iz katerega je izdelan, v največji možni meri obdrži v gospodarstvu. Tako se jih lahko s pridom vedno znova ponovno uporabi, kar še dodatno ustvarja vrednost in upraviči pojem »krožno gospodarstvo«.

Več o krožnem gospodarstvu v povezavi z elektronskimi napravami si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Aparati in krožno gospodarstvo, Vir: ZEOS, d.o.o.

Ukrepe za pospešitev prehoda v krožno gospodarstvo je pripravila tudi Evropska komisija, v skladu s ciljem EU, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna. Kako namerava EU do leta 2050 razviti krožno gospodarstvo lahko prebereš tukaj.

Kako lahko h krožnem gospodarstvu v praksi prispevam tudi jaz?

Krožno gospodarstvo lahko v vsakdanjem življenju prakticira vsak. Če ne veš kje začeti, lahko tukaj najdeš nekaj načinov, kako krožno gospodarstvo vključiš v svoje življenje.

Kupuj iz druge roke: Ko naslednjič potrebuješ nov kos oblačila, pohištva, elektronsko napravo ipd., preveri ali lahko na spletu (bolha, Facebook marketplace, Facbook skupine …), v trgovinah z rabljenimi izdelki, ali na boljšem trgu najdeš tisto, kar potrebuješ. S tem prihraniš denar, podaljšaš življenjsko dobo izdelkov in zmanjšaš povpraševanje po novih virih.

Odloči se za souporabo izdelkov: Če iščeš ali potrebuješ specifičen izdelek, ki ga potrebuješ le parkrat na leto (npr. različna orodja), se pozanimaj o možnostih izposoje ali souporabe. V Sloveniji obstaja knjižnica reči, skupnosti souporabe pa se trenutno ustanavljajo tudi v mladinskih centrih. S tem se zmanjša potreba po tem, da ima vsak posameznik te predmete v lasti, in tako se zmanjša skupna poraba.

Popravi in nadgradi: Namesto da poškodovane predmete zavržeš, se odloči za popravilo, da podaljšaš njegovo življenjsko dobo. Poleg tega si lahko tudi ustvarjalen_a in poiščeš načine, kako predmete predelati v nekaj novega in uporabnega.

Preudarna potrošnja in izbiranje trajnostnih izdelkov: Izberi izdelke iz trajnostnih materialov, kot so reciklirani materiali, organske sestavine ali obnovljivi viri. Pred nakupom presodi, ali predmet resnično potrebuješ, ter upoštevaj njegovo trajnost, možnost recikliranja in splošni vpliv na okolje. Izberi kakovostne izdelke, ki bodo trajali dlje in bodo imeli manjši ekološki odtis ter poišči podjetja in blagovne znamke, ki sprejemajo načela krožnega gospodarstva.

Krožno gospodarstvo je pravi odgovor na izzive našega časa. Z uporabo elektronskih naprav do konca življenjske dobe, pravilnim recikliranjem ter souporabo izdelkov skrbimo za trajnostno rabo virov in manj odpadkov. Pridruži se gibanju za trajnostno prihodnost in zmanjšaj svoj ogljični odtis!

Vir: Evropska komisija, ZEOS, d.o.o.