Aktivno državljanstvo

Lojze Peterle v Murski Soboti z dijaki o prihodnosti EU

18. 3. 2024 avtor: Uredništvo
mladi

V petek, 15. marca 2024, je Mladinski informativni in kulturni klub (MIKK) v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa organiziral dogodek z naslovom »Mladost – nosilka sprememb EU«, ki so se ga udeležili dijaki Gimnazije Murska Sobota. Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba v Murski Soboti.

Osrednji gost dogodka je bil Lojze Peterle, bivši poslanec v Evropskem parlamentu in prvi izvoljeni predsednik vlade Republike Slovenije. Peterle je v pogovoru z moderatorjem in dijaki predstavil vlogo in delo poslancev v Evropskem parlamentu, opisal dnevno rutino evroposlanca, razpravljal o največjih izzivih mladih ter o tem, kako evropska politika naslavlja te izzive. Prav tako je poudaril priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja mladim, in se dotaknil drugih pomembnih tem.

V drugem delu dogodka je predstavnica Mladinske mreže MaMa udeležencem predstavila platformo Skupajsmo.eu in namen projekta »Young EU Change-makers«.

Zaključek dogodka je vključeval interaktivno delavnico, kjer so dijaki na treh različnih točkah podajali predloge in povratne informacije o platformi Skupajsmo.eu, razpravljali o tem, kakšno Evropo si želijo v prihodnosti, ter o prioritetah Evropske unije. Mladi so izpostavili predvsem migracijsko politiko in podnebne spremembe. Na tretji točki so govorili o željah glede mladinskih aktivnosti v Pomurju, zlasti v Murski Soboti, ter o priložnostih, ki jih EU ponuja mladim. Mladi so izrazili željo po več družabnih aktivnostih in tematskih večerih za dijake.