Vključenost

Lucija Tacer bo nova mladinska delegatka pri OZN

5. 3. 2020 avtor: Uredništvo

V ponedeljek so iz Mladinskega sveta Slovenije sporočili, da bo s 1. majem letos nov enoletni mandat mladinske delegatke pri Združenih narodih nastopila mlada Lucija Tacer. Lucija bo do 1. maja 2020 opravljala vlogo junior mladinske delegatke. To obdobje bo namenjeno prenosu med Lucijo in trenutnim, zdaj že senior mladinskemu delegatu pri OZN Patrikom Bole.

Lucija je že dolgo leta vpeta v delo, povezano z zastopanjem mladih. Poleg izkušenj mladinske predstavnice, je sodelovala tudi pri mnogih projektih med študijem v tujini ter po vrnitvi v Slovenijo. Kot študentka je dva meseca delala pri nevladni organizaciji za človekove pravice v Maroku, kjer je preučevala konvencijo Združenih narodov o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk in pripravljala osnutke standardov OZN za Maroko. Njena pot se je nadaljevala v Washingtonu D.C. v pisarni za odnose z javnostjo univerze Vanderbilt, kjer je kot pripravnica raziskovala svobodo govora na ameriških univerzah, urejala glasilo univerze Vanderbilt za obveščanje ameriškega Kongresa o dogodkih na univerzi in se udeleževala ter poročala s sej ameriškega Kongresa. 

Trenutno sodeluje s Slovensko filantropijo pri prostovoljnem projektu poučevanja jezika za begunce, kjer poučuje slovenščino, kot pomoč na poti za pridobitev slovenskega državljanstva. Sodeluje tudi z Inštitutom za preučevanje enakosti spolov (IPES), kjer je gostujoča kolumnistka in piše na temo problematike enakosti spolov (npr. mlade ženke in zaposlitev).

Poleg študentske politike in dela na projektih, je bila aktivna tudi na mednarodnih dogodkih. Prvič je bila mednarodni politiki izpostavljena v okviru klubov Model OZN. Udeležila se je mnogih konferenc, tudi v Ljubljani, kjer je prejela “Honourable Mention” za predstavnico v Varnostnem svetu ZN. Letos se je udeležila mladinskega foruma ASEM (Asia-Europe Meeting), kjer je bila izbrana kot ena iz med dveh predstavnikov iz Slovenije. Organizacija je bila podobna Model OZN, a z večjim poudarkom na izobraževanju o diplomaciji. Pri simulaciji je dobila posebno pohvalo za visoko predstavnico v odboru za medkontinentalno povezovanje.

K čemu bo stremela tekom trajanja mandata?

V času trajanja mandata bi rada večim mladim, ki ne vedo veliko o OZN, predstavila organizacijo in njeno delovanje, da lahko tudi sami bolje razumejo kako lahko oni vplivajo na njeno delo. Želim tudi pozitivno predstavljati Slovenijo in izpostavljati pomembne tematike za našo mladino. Med mandatom bom v ospredje postavljala temo enakosti spolov v Sloveniji in po svetu, ker njena obsežnost sega skoraj na vsako področje, ki ga obravnava OZN (dostojno delo, izobrazba, revščina…),” pravi Lucija in dodaja: “Verjamem, da je nujno ozaveščanje mladih, ki bodo lahko stereotipe, ki pripomorejo k neenakosti v naslednjih generacijah odpravili.” 

Po imenovanju smo jo vprašali, kje vidite priložnost za mladinski sektor v Sloveniji glede na to, da bo Slovenija v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU?

Lucija je mnenje, da glede na to, da je “ena iz med vlog predsedstva usmerjanje zakonodajnega dela EU je predsedovanje Slovenije odlična priložnost za mladinski sektor, da predstavi svoje prioritete na EU nivoju (kot na primer stanovanjska problematika, zaposlovanje mladih ter mladinska participacija). V tej fazi, ko je osnutek prednostnih nalog slovenskega predsedovanja svetu EU živ dokument, lahko predstavniki mladinskih organizacij in drugi aktivni mladi sodelujejo pri dogodkih (nekaterih se je Mladinski svet Slovenije že udeležil) ter se odzovejo na pozive Vlade k sodelovanju, da predstavijo potrebe. Verjamem, da bo priložnosti še veliko in tudi sama si bom v vlogi delegatke prizadevala za to, da pripomorem k procesu,” dodaja.  

Kaj je inštitut mladinskega delegata OZN?

Na spletni strani Mladinskega sveta Slovenije (MSS), ki je leta 2014, poleg Ministrstva za zunanje zadeve RS, Uradom RS za mladino in Društvom za Združene narode za Slovenijo, soustanovilo omenjeni inštitut je zapisano, da je njegov poglaviten namen mladim, z aktivnim sodelovanjem na mednarodnem parketu, dati prostor in težo oziroma legitimnost pri odločitvah, ki zadevajo mlade. Mladinski delegat je glasnik dela Združenih narodov z mladimi in za mlade, hkrati pa glasnik mladih iz Slovenije pri tej mednarodni organizaciji.

Tekom mandata, ki traja eno leto, izvaja aktivno zagovorništvo, pripravlja in vodi delavnice za mlade, pripravlja vsebinske članke s področij, ki jih pokrivajo Združeni narodi, se povezuje z akterji, ki so tesno povezani z delovanjem organizacije. Na mednarodni ravni se delegat običajno udeležuje rednega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku in zasedanja 3. odbora, ki obravnava socialne, humanitarne in kulturne zadeve, poleg tega pa se lahko vključi tudi v druga visoka srečanja na mednarodni ravni.

Več o inštitutu in delu mladinskega delegata Združenih narodov najdete na tej strani, delo mladinske delegatke, delegata lahko spremljate na FB strani ali Twitterju.

Vir: MSS in uredništvo mlad.si
Foto: Lucija Tacer – osebni arhiv