Neformalno izobraževanje / Zdravje

Luka Petravić, dr. med.: Ponovna raba podatkov v medicini

30. 5. 2024 avtor: Inštitut ASEF
predavalnica

V sredo, 22. maja, je ASEF v sodelovanju z zavodom LokalPatriot organiziral poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF Mladi umi. Tokrat je predaval Luka Petravić. dr. med., štipendist ASEF generacije 2023 in mladi zdravnik, ki je po opravljenem strokovnem izpitu pred izbiro specializacije. Svoj raziskovalni obisk je opravil na Univerzi v Chicagu pri žilnem kirurgu dr. Luki Pocivavsku. 

Luka Petravić je tekom predavanja predstavil zanimive projekte, v okviru katerih je uspel s podatki ustvariti dodano vrednost. Najprej je predstavil projekt Iskalnik po osebnih zdravnikih, za katerega je Znanstveno društvo Sledilnik prejelo nagrado DigiVzornik za izjemen prispevek pri digitalni preobrazbi družbe in nagrado SozialMarie za socialne inovacije.

Poudaril je, da so s projektom želeli izboljšati dostopnost podatkov in olajšati iskanje predvsem starejšim državljanom. Podatke posodabljajo redno, s čimer na portal mesečno privabljajo okoli 40.000 unikatnih uporabnikov.

ASEF ekipa

V nadaljevanju je predstavil interdisciplinarni projekt SiOHCA Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, v okviru katerega skušajo razviti prosto dostopno programsko opremo za pomoč pri spremljanju in analizi srčnih zastojev, ki se zgodijo zunaj bolnišnice. V okviru projekta so testno vzpostavili register srčnih zastojev v Sloveniji.

Luka Petravić je izpostavil tudi raziskovalni projekt digitalizacije urgenc eCREAM, kjer na podlagi podatkov o obiskanosti urgenc prepoznavajo trende, s katerimi bi v prihodnje lahko napovedali, koliko zdravnikov in medicinskih sester bi potrebovali v pripravljenosti ob določeni uri. Pri tem je dodal, da je prednost Slovenije v njeni majhnosti in enotnemu nacionalnemu sistemu triažiranja. 

Ob koncu predavanja je na konkretnem primeru raziskovanja zaobljenosti aorte prikazal še prednosti računalniških simulacij v medicini. Nekaj več je povedal o raziskovalnem obisku na Univerzi v Chicagu in o obisku kongresa o akademski kirurgiji v Washingtonu. Predavanje je odprlo vprašanja o odprtosti oz. dostopnosti podatkov v medicini, sodelujoči v debati pa so naslovili predvsem razlike v dostopnosti med državami.

Dogodek je povezoval Tadej Krivec, štipendist ASEF generacije 2021.

*Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad za Slovence po svetu.


ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.