Kultura

Luksuz produkcija: “Skupaj ustvarjamo filme in družbo”

22. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo zaveznikov mehkega pristanka in njihova Luksuz produkcija je že 19. leto zapored organizirala mednarodno delavnico dokumentarnega filma, tokrat v Krškem.

Za dva tedna se je prebivalcem Krškega pridružilo preko 40 mladih iz več kot desetih držav, kar omogočata predvsem program Erasmus+ in Slovenski filmski center. Udeleženci in udeleženke so v slabih dveh tednih izbrali temo, jo raziskali, posneli in zmontirali kratke filme. Kot je povedal Tom Gomizelj: “Skozi proces nastajanja filmov udeleženci in udeleženke spoznavajo tukajšnjo družbo, se med seboj učijo, imajo pa tudi podporo strokovnih mentorjev, uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz regije.

Udeležencem so pri pripravah in ustvarjanju pomagali izkušeni filmski ustvarjalci in stalni mentorji delavnic Luksuz produkcije. Tako je ponovno svoje bogate izkušnje in znanje delil režiser Želimir Žilnik, eno največjih imen jugoslovanskega filma. Poleg njega so tu bili tudi režiserji Miha Možina, Boris Petkovič, Marko Cvejić ter v zadnjem času dva izmed najbolj nagrajevanih hrvaških avtorjev Igor Bezinović in Nebojša Slijepčević. Mentor za kamero je bil direktor fotografije Jure Černec, mentorji za montažo pa Nemanja Babić, Marija Kovačina in Incredible Bob.

Teme delavnic so socialno naravnane. Poudarek je na dogajanju in posameznikih iz okolice, ki lahko skozi filmsko zgodbo osvetlijo nek širši kontekst. Tudi lokalni prebivalci imajo možnost spoznati ljudi iz drugih krajev, jim lahko pomagajo in z njimi delijo svoje zgodbe. Te so pomemben dokument in spomin na določen čas in dogajanje v družbi. Učinek naracije zgodb in interakcije med prebivalci in udeleženci delavnic pa je dvosmeren: domačini lahko skozi filme vidijo svoje okolje z druge perspektive in tudi sami opazijo podrobnosti, ki so jim sicer samoumevne. 

Letos so se mladi filmarji lotili tem, kot so nasilje nad ženskami, jedrski odpadki, uporaba konoplje v medicinske namene, prostovoljstvo mladih, identiteta, lovci, strah pred migranti, bobri, brezdomci, Trumpiranje Sevnice.

Te zanima, kaj so ustvarili? Ogledaš si jih lahko tukaj

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija