Zaposlovanje

Maš POJNT!

19. 6. 2023 avtor: Mladinski center Brežice
Skupinska fotografija

Okrogla miza z uspešnimi mladimi Posavci in Posavkami

V petek, 26. 5. 2023, so ob 19. uri v Mladinskem centru Brežice na okrogli mizi Maš POJNT! gostili tri mlade uspešne Posavce in eno mlado uspešno Posavko.

Skupinska fotografija na okrogli mizi
Moderatorka z gosti (Foto: Nik Urek)

Gostje

Jani Leskovec prihaja iz Obrežja in je star 26 let, po izobrazbi je inženir medijske produkcije, zadnja 4 leta pa je zaposlen na Pro Plus d.o.o. (POP TV, Kanal A …). Zraven službe je odprl še popoldanski s.p., v okviru katerega se ukvarja z video produkcijo. Poleg video produkcije ga spremljajo različni hobiji, kot je nogomet, tek in kolesarjenje.

Jani Leskovec

Jani Leskovec (Foto: Nik Urek)

Anja Novosel se je rodila 1. 2. 1993 v Brežicah. Od oktobra leta 2020 je zaposlena na ERC (European Research Council) na projektu Flavour Anomalies with advanced particle Identification MEthods – FAIME, v sklopu katerega kot doktorska študentka sodeluje pri eksperimentu osnovnih delcev Belle II na Japonskem.

Iztok Franko, Anja Novosel
Na levi Iztok Franko, na sredini Anja Novosel ter moderatorka (Foto: Nik Urek)

Luko Rudmana že od nekdaj zanima vse povezano s tehnologijo. Že takoj po srednji šoli se je odločil za odprtje lastnega s.p.-ja in na tej poti tudi uspeva. Trenutno njegova “služba” vključuje fotografijo, tonsko in lučno tehniko, grafično oblikovanje, lasersko izdelavo lesenih izdelkov, popravilo računalnikov in video produkcijo.

Luka Rudman
Luka Rudman (Foto: Nik Urek)

Iztok Franko je navdušen nad avtomobili in vsem, kar je povezano z njimi. Že leta 2005 pa je ustanovil Skupino Pesakrompir, ki je danes svetovalno podjetje, ko gre za poslovni razvoj vašega podjetja, še posebej, ko se želite širiti v tujino. Njeni strokovnjaki izhajajo predvsem iz Slovenije, Srbije, Združenih arabskih emiratov, Združenih držav Amerike in Nizozemske.

Iztok Franko
Iztok Franko (foto: Nik Urek)

Okrogla miza

Naj za začetek povemo, da je bilo najlepše slišati, da nihče od sogovornikov ne bi spremenil na svoji poti prav ničesar, prav nasprotno, ponovili bi vse, z vsemi napakami in z vsemi ovirami, na katere so na tej svoji edinstveni poti naleteli. Za nekatere je bila ta pot v samem začetku nekoliko lažja, saj so zelo dobro vedeli, kaj hočejo, za druge, ki so se iskali, je bila nekoliko težja. Predvsem pa velja nekaj: če se nekako izkažeš, se ti priložnost ponudi.

Jani Leskovec, Luka Rudman
Jani Leskovec in Luka Rudman (Foto: Nik Urek)

Jani je našel ljubezen v medijskem svetu. Zaposlen je na RTV-ju in POP-u, kjer pravi, da je vsak delovnik zelo drugačen. Izpostavil je, da bi si želel več mladih v tovrstnih produkcijskih hišah. A tudi po službi na RTV-ju in POP-u živi z medijskim svetom in sicer v obliki zanimive serije Hidden Gems, v kateri so že nastopili Robert Petan, Lovro Jurečič, Anja Zorko, Robi Špiler in Tilen Burja. Serijo dela skupaj z Anino Čargo ter Nikom Lavričem; imenujejo se Eyes talk production. Morali smo ga vprašati, kje vse te skrite bisere najde: beseda da besedo, pravi Jani, poznamo ljudi, ki imajo številne talente in jih potem predstavijo. Za serijo Hidden Gems financiranja nimajo, na Svetu mladih niso potrdili financiranja tega projekta. In vendar ga snemajo, saj jih to ni ustavilo. (Mi pa napeto čakamo šesto epizodo!)

Iztok Franko je z nami delil zanimivo zgodbo o svojem podjetju Pesakrompir. Nekaj časa je namreč izvajal prefinjeno taktiko: hodil je na razgovore za službo ter jim namesto sebe uspel predstaviti storitve svojega podjetja in si tako pridobiti posel. Resda se je tako čisto po nesreči in iz nerodnosti enkrat celo zaposlil, vendar je ostal svet svojemu podjetju.

Anjine prigode so čisto drugačne, a tudi mednarodne. Njeno delo je bilo laikom težko razložiti, ukvarja pa se – kratko povedano – s kvarki, delci, ki so manjši od atomov. Preučujejo jih z ogromnim mikroskopom, ki je na Japonskem. Kamor je Anja tudi službeno odpotovala v namene konference. Na Facebooku je objavila fotografijo nje in nekega gospoda iz Japonske, zraven pa je pripisala: »Sedim na ramenih velikanov.« Ni pa pripisala, kdo to je, tako da so se njeni bližnji, ki niso tako vešči fizike, spraševali, kdo je ta velikan, a Anja je ostala skrivnostna, vse dokler ni prišla nazaj. Bil je sam fizik Makoto Kobayashi, ki je leta 2008 prejel Nobelovo nagrado. In njegova teorija je tista, na kateri v praksi dela Anja. Bolje vam bo gotovo razložila sama.

Iztok Franko, Anja Novosel

Iztok Franko in Anja Novosel (Foto: Nik Urek)

Luka, mogoče najbolj redkobeseden član naše razvejane druščine, je ponosen samostojni podjetnik, res pa je, pravi, da ima zelo razvejan delavnik. Pravi, da ta oblika zaposlitve prinese tako dobre kot slabe stvari. In na vprašanje, koliko ima tehnične opreme v avtomobilu, pravi, da v resnici ne toliko, kot bi mogoče pričakovali. 

Vsi štirje sodelujoči so z nami delili dragocene izkušnje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Nasveti od mladih za mlade

»Treba je doživeti neuspeh. Vseh idej ne moremo realizirati, ampak takoj, ko začutiš idejo, se fokusiraj nanjo in izkoristi ves njen potencial. Če ne uspeš, pojdi čimprej naprej. Moraš si upat čim več.«

Iztok Franko

»Naj vas ne bo sram vprašati za pomoč, nihče ne ve vsega. Vedno se najdejo ljudje, ki ti hočejo povedati odgovori in pomagati. Tudi če nekaj ne znaš – vse se da naučiti.«

Anja Novosel

»Moraš verjet v sebe, poskusit, delat! Če nečesa ne znaš – vprašaj. Poskusi. Potem pa vidiš, kako je in kako gre.«

Jani Leskovec

»Če te nekaj zanima, je treba na tem delat. Ponavljat in ponavljat. Prvič, petdesetič, stotič bo slabo. Potem bo pa boljše. Nič ne pade iz zraka.«

Luka Rudman
Okrogla miza Maš POJNT!
Okrogla miza Maš POJNT! (Foto: Nik Urek)