Neformalno izobraževanje

Medkulturnost in razvoj Ajdovščine kot ju vidijo mladi

31. 5. 2024 avtor: Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe

V petek, 24. 5. 2024, je v Ajdovščini potekala debata za in proti z naslovom Medkulturnost in razvoj Ajdovščine, kot ju vidijo mladi, ki jo je organiziral Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe.

Pod okriljem Nataše Čuk so alumni debatnega krožka (Deni Krašna, Neja Polanc, Matej Kompara, Teo Stupar in Enej Slokar) razpravljali na postavljeno trditev: Migracije povzročajo več škode kot koristi k trajnostnem razvoju lokalnega okolja. Dogodka sta se je udeležila tudi župan Tadej Beočanin, ki je pozdravil mlade, ki so pripravljeni razmišljati o lokalnem okolju, in Tilen Lah, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

V za in proti debatnem formatu so se ekipe pomerile, da bi predstavile in zagovarjale različna stališča o postavljeni trditvi. Pravila omogočajo konstruktivno razpravo, spoštljivo poslušanje in poudarjajo pomen kritičnega mišljenja. Po sami debati, v kateri so bile vloge debaterjem dodeljene, pa so na pobude in vprašanja občinstva, ki je izpostavilo predvsem izzive ohranjanja naše kulture in slovenskega jezika ter natalitete, izrazili tudi svoje mnenje. Strinjali so se, da je na vsakem posamezniku, da ohranja svojo kulturo in ponos. 

Sicer pa je skupina, ki je zagovarjala tezo izpostavila, da se zaradi povečanja števila migrantov znižujejo plače. Trdili so, da Slovenija nima veliko koristi od migrantov, saj se ti večinoma vrnejo v svoje domovine, poleg tega pa migranti prinašajo geto in kriminal. Kot primer so predstavili situacijo v Parizu, kjer naj bi gradnja posebnih stanovanj za migrante privedla do povečanja kriminala nad ženskami in otroki.

Opozicijska skupina, ki se ni strinjala s tezo, je poudarila, da migranti prinašajo novo delovno silo, ohranjajo gospodarski razvoj in dopolnjujejo lokalno skupnost. Izpostavili so, da migranti v Ajdovščino prinašajo sveže ideje, ustvarjajo nova podjetja in spodbujajo razvoj nove tehnologije, kar krepi konkurenčnost mesta.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem za njihovo sodelovanje in prispevke!

*Sofinancer dogodka je Mladinski svet Slovenija, ki mlade tudi vabi, da oddajo pobudo odločevalcem preko obrazca in/ali sodelujejo v nagradni igri mladinskega dialoga. Pobude mladih ambasadorji promovirajo na evropskih mladinskih konferencah in srečanjih z odločevalci.

logotipi