Mladinsko delo / Neformalno izobraževanje

Mednarodna mladinska izmenjava Glee It Up!

24. 10. 2023 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Delegacija društva Center za pomoč mladim je zadnja dva tedna v septembru preživela v vasi Hollókő na Madžarskem. Ustvarili smo super, noro, kul in nepozabno izkušnjo. Udeležili smo se mladinske izmenjave Glee It Up! in izkušnjo doživeli še z ekipami iz drugih držav – Madžarske, Španije, Portugalske, Grčije in Estonije. Glavni namen izmenjave je bil spodbujanje naše kreativnosti in umetniške žilice skozi ustvarjanje različnih vrst performansev – od plesa, petja, do gledališča in pripovedovanja zgodb – in na tak način v naša življenja vnesti več veselja, zabave in sproščenosti.

Program je potekal tako, da je bila vsak dan na sporedu določena tema, ki je povezovala vse delavnice tistega dne, na primer Sound of music, Move to the beat, How to be or not to be … Soočeni smo bili z zelo zanimivimi izzivi. Kako preoblikovati pesem Mamma Mia tako, da bo besedilo govorilo o izmenjavi in vasi, kjer smo nastanjeni in kako to potem predstaviti drugim? Kako na temo Bollywood uprizoriti modno pisto? Ali pa sestaviti celotno koreografijo na odbit K-pop komad? Vrhunec izmenjave je bil, ko smo svoje zaključene performanse uprizarjali kar v mestu Balassagyarmat pred lokalnimi prebivalci.

Izmenjava je na vseh nas pustila različna občutja in končne vtise, ki so jih zagotovo združevala naslednje stvari: velik korak izven cone udobja, sklepanje prijateljskih vezi v sprejemajočem okolju, izražanje naše kreativnosti, preizkušanje v aktivnostih, v katerih se mogoče sploh ne bi, in nepozabni spomini.