Izobraževanje / Prostovoljstvo

Mednarodna prostovoljska izkušnja na Poljskem

19. 10. 2023 avtor: Voluntariat
skupina mladih

Na Zavodu Voluntariat vsako leto pošljemo več kot 30 prostovoljcev na mednarodne prostovoljske projekte. Med drugim tudi v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Tokrat z vami delimo izkušnjo naše prostovoljke Neje R., ki se je udeležila kratkoročnega prostovoljskega projekta Evropske solidarnostne enote.

»Erasmus+ projekt z imenom Old Rabka’s Charm je bila zanimiva izkušnja, ki se je odvijala med 7. in 20. junijem 2022 v manjšem poljskem zdraviliškem mestu Rabka-Zdrój. V okviru tega projekta smo se seznanili z metodologijo EduLarp in se poglabljali v razne vidike lokalne zgodovine, scenografije, kostumografije, improvizacijskih veščin, aktivne participacije mladih in splošnega spodbujanja kreativnosti.

Med našim bivanjem se je v mestu odvijal kulturni festival Old Rabka’s Charm. Med festivalom se prebivalci oblečejo v oblačila v stilu 20. in 30. letih 18. stoletja in sodelujejo v raznih aktivnostih, ki so bile v tistem zgodovinskem obdobju priljubljene. Prve dni izmenjave smo se udeleženci pripravljali na dogajanje, si izbrali kostum in se festivala udeležili tudi sami. Med festivalom smo se preizkusili v slikanju v parku, se učili plesov, poslušali koncerte, si ogledovali razstave avtomobilov, se družili na piknikih in opazovali bogato lokalno dogajanje.

Glavni del izmenjave se je vrtel okoli skupnega ustvarjanja EduLarpa.

Proces je vključeval oblikovanje izvirnih likov, oblikovanje zgodbe, skrb za kostumografijo ter scenografijo. Ukvarjali smo se tudi z raziskovanjem trendov ličenja in oblikovanja las, da bi poleg naših izbranih kostumov zagotovili pristnost. Mladi so dobili priložnost za raziskovanje zgodovine in kulture svoje skupnosti, udeleženci izmenjave pa smo se s to izkušnjo naučili nove metodologije dela z mladimi.«