Kultura

Mednarodni dan pismenosti v znamenju učenja v času krize covid-19

8. 9. 2020 avtor: Uredništvo

Danes obeležujemo mednarodni dan pismenosti 2020.  

Pismenost je prvi korak k svobodi, k osvoboditvi iz družbenih in ekonomskih omejitev. To je predpogoj za razvoj, tako osebni kot družbeni. Zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem.

UNESCO

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Šele z uvedbo šolstva v 18. stoletju je pismenost začela izgubljati status spretnosti priviligirane manjšine in je postala nuja ter pomembna pravica vsakega posameznika. Od leta 1966. vsako leto 8. septembra po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan pismenosti, z namenom, da bi javnost opozorili na pomen pismenosti kot vprašanje dostojanstva in človekovih pravic ter spodbudili razvoj v smeri bolj pismene in trajnostne družbe. Mednarodni dan pismenosti vsako leto znova opominja, da je kljub razvoju v več državah stopnja pismenosti še vedno nizka. Kljub doseženemu napredku, danes še vedno vsaj 773 milijonov odraslih po vsem svetu ne dosega niti osnovne pismenosti. Prav zato je izjemnega pomena, da se o tem razpravlja in na to opozarja, saj pismenost vsakemu posamezniku zagotavlja večjo zmožnost enakopravnega in suverenega vključevanja v družbo.

V ta namen je UNESCO pripravil svetovno spletno srečanje na temo “Poučevanje in učenje pismenosti v krizi COVID-19 in po njej: vloga učiteljev in spreminjanje pedagogike”, s ciljem spodbujati pismenost mladih in odraslih z ustvarjanjem znanja in njegovo izmenjavo o učinkovitih učnih metodologijah med krizo COVID-19 in po njej.

Na srečanju se bo razmišljalo o vprašanjih, kot so: 

Spletno srečanje bo potekalo danes od 13.30 do 15.30 ure.

Za več informacij o dogodku klikni tukaj.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad za UNESCO