Mobilnost mladih / Neformalno izobraževanje

Mednarodno usposabljanje za mladinske delavce Empowering Youth Workers

12. 3. 2024 avtor: Voluntariat
udeleženci

V slikovitem mestu Poznan na Poljskem se je od 22. do 29. februarja 2024 skupina 33 predanih mladinskih delavcev iz Bolgarije, Nemčije, Madžarske, Irske, Italije, Severne Makedonije, Poljske, Portugalske, Španije in Slovenije zbrala na tedenskem usposabljanju, ki ni obetalo le strokovnega razvoja, temveč je podalo tudi praktično izkušnjo skrbi za njihovo dobro počutje.

Usposabljanje »Empowering Youth Workers« ali »Opolnomočenje mladinskih delavcev« je ponudilo edinstveno mešanico mednarodnega sodelovanja, osredotočenosti na dobro počutje in pridobivanja praktičnih veščin. Udeleženci, ki so prihajali iz različnih kulturnih okolij, so imeli priložnost deliti izkušnje, izmenjati ideje in vzpostaviti medosebne odnose, ki so presegli geografske meje.

Tečaj usposabljanja je obravnaval temeljne vidike duševnega zdravja in dobrega počutja ter udeležence opremil z znanjem o dejavnikih, ki vplivajo na te ključne vidike življenja. Raziskali so praktična orodja in mehanizme za ohranjanje osebnega dobrega počutja in razširitev podpore mladim, s katerimi delajo. Tečaj se ni ustavil le pri teoriji; poglobil se je v podrobnosti obvladovanja stresa in negotovosti v sodobnem svetu ter zagotovil oprijemljive veščine za uporabo v resničnem svetu, izven varnega okolja učilnice.

Eden izmed poudarkov usposabljanja je bil tudi na čuječnosti, ki je udeležence spodbujal k razvijanju samozavesti pri uporabi tehnik čuječnosti pri vsakdanjem delu. Cilj ni bil le osebna rast, temveč tudi izboljšanje njihove sposobnosti pozitivnega vpliva na počutje mladih.

Če povzamemo urnik usposabljanja, so si dejavnosti sledile v naslednjem vrstnem redu.

Srečanje se je začelo s prihodom udeležencev, ki jih je najprej pozdravilo mirno jezero Malta. Usposabljanje se je uradno začelo z orientacijskim srečanjem, ki je postavilo temelje za prihajajoči teden. Udeleženci so se med prijetnim večerom dobrodošlice spoznali med seboj in s svojo okolico.

Drugi dan se je začel s poglobljenim pregledom projekta in tem usposabljanja, ki so se dotaknile duševnega zdravja, dobrega počutja pri mladinskem delu in dobrega počutja v organizacijah. Prosti večer je udeležencem omogočil, da absorbirajo spoznanja dneva in se vključijo v neformalne razprave.

Tretji dan je bil posvečen dobremu počutju in sreči ter ponudil vpogled v obvladovanje stresa. Večer je bil povezan z dobrim počutjem, kar je udeleženim ponudilo prostor za sprostitev in uživanje. Nekateri so se odpravili v Terme Malta, drugi na drsanje ob jezeru, tretji na sprehod po gozdu, nemalo udeležencev pa se je odločilo ta večer posvetiti zgolj sebi in ga izkoristiti za potrebnem počitk.

Četrti dan je bila v središču pozornosti čuječnost, ki jo je spremljalo prosto popoldne in večer, ko se je celotna ekipa odpravila v bližnje mesto Poznan. Udeleženci so bili spodbujeni k izvajanju praks čuječnosti in razmišljanju o svojih osebnih poteh za dobro počutje.

Peti dan je bila pozornost namenjena izzivom življenja v času negotovosti (VUCA). Vaje “Moj komplet za preživetje” so udeležence opremile s praktičnimi orodji. Tiho popoldne ali popoldne v tišini je omogočilo osebni razmislek, ki je vodil do pronicljivih razprav v skupinah za refleksijo.

Šesti dan se je začel z delavnicami organiziranimi s strani udeležencev o temah, ki so spodbujale ustvarjalnost in sodelovanje. Skupine za razmislek in večer namenjen zgolj pogovorom so dodali družabni in refleksivni pridih.

Zadnji dan je bil namenjen prenosu teorije v prakso na ravni posameznika in skupine. Udeleženci so sodelovali pri načrtovanju lokalnih nadaljnjih ukrepov in prejeli ter soustvarili smernice o tem, kaj sledi. Teden se je zaključil s podelitvijo certifikatov in veselo zaključno zabavo.

Udeleženci na usposabljanju.

Ob zaključku usposabljanja udeleženci niso bili opremljeni le z znanjem, temveč tudi z načrtom za prihodnost. Spodbujeni so bili, da naj naučeno izvajajo v svojih lokalnih skupnostih, s čimer so zagotovili, da bodo koristi usposabljanja daleč presegle čas trajanja usposabljanja.

Vidik mednarodnega sodelovanja ni bil le stranska nota, temveč pomemben del usposabljanja. Mladinski delavci so imeli priložnost deliti dobre prakse, navdihe in vire iz svojih držav ter tako ustvariti bogato mrežo idej, ki se bo najverjetneje razširila v njihove lokalne skupnosti.

Poznan s svojim očarljivim starim mestom, mirnim jezerom, celoletnim smučiščem in terapevtskimi termami je bil idealna kulisa za to preobrazbeno izkušnjo. Kombinacija mestnih in naravnih elementov je ponudila prostor za razmislek in sprostitev, kar je povečalo splošni učinek usposabljanja.

Usposabljanje »Empowering Youth Workers« ali »Opolnomočenje mladinskih delavcev« v Poznanu je bilo več kot le priložnost za strokovni razvoj. Bilo je praznovanje sodelovanja, dobrega počutja in kulturne raznolikosti. Udeleženci pa so odšli navdihnjeni, opremljeni in pripravljeni pozitivno vplivati na življenja mladih, s katerimi se srečujejo pri opravljanju svojega dela.

Članek sta pripravila udeleženca usposabljanja Ajda Troha in Gorazd Koderman Podboršek, 2. 3. 2024.