Izobraževanje / Mladinsko delo

MKC Maribor: o (zlo)rabi drog, sovražnem govoru in prostovoljstvu

29. 3. 2024 avtor: MKC Maribor
izobraževanje

Zaposleni v Mladinskem kulturnem centru Maribor (MKC Maribor) so marca kar nekaj časa namenili izobraževanjem in udeležbi na različnih dogodkih.

Udeležili smo se brezplačnega izobraževanja o preventivi in naslavljanju težav z uporabo psihoaktivnih snovi pri mladih, ki ga je v Kulturnem inkubatorju organiziral Urad RS za mladino. Odzvali pa smo se povabilu na okroglo mizo o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu, ki je potekala v organizaciji Ministrstva za digitalno preobrazbo. Bili smo na regijskem obisku Slovenske filantropije.

Izobraževanje o preventivi in naslavljanju težav z uporabo psihoaktivnih snovi pri mladih

izobraževanje
Foto: Lina Valant Sičanović, MKC Maribor

Urad Republike Slovenije za mladino in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta v torek, 19. marca 2024, v našem Kulturnem inkubatorju na Koroški cesti organizirala brezplačno izobraževanje o preventivi in naslavljanju težav z uporabo psihoaktivnih snovi pri mladih.

Pobudo za organizacijo tovrstnega izobraževanja so dali zaposleni v mladinskem sektorju, ki na terenu prepoznavajo, da je (zlo)raba psihoaktivnih snovi pri mladih vse bolj pereč problem. Na Urad RS za mladino so pobudo naslovili na Nacionalnem posvetu mladinskega sektorja 2023, ki ga je urad novembra lani skupaj z Mrežo MaMa, MKC Maribor in Mestno občino Maribor organiziral v Narodnem domu Mariboru.

‘‘Pobuda za te dogodke je prišla s strani mladinskih organizacij, zato jim želimo skupaj s stroko olajšati situacijo pri diagnosticiranju in ukrepanju v tovrstnih situacijah.’’

– direktorica Urada RS za mladino mag. Tina Kosi

Izobraževanje je izvedla ekipa NIJZ. V prvem delu je pripravila predstavitev problematike, v drugem delu izobraževanja. Sledila je delavnica z izmenjavo izkušenj mladinskih delavcev. Brezplačnega izobraževanja v Mariboru so se udeležili delavci v mladinske sektorju iz SV dela Slovenije. Urad RS za mladino je v nadaljevanju organiziral še dve tovrstni predavanji, in sicer 26. marca 2024 v Ljubljani in 19. aprila 2024 v Kopru.

Okrogla miza: Medvrstniško nasilje in sovražni govor na spletu

plakat
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

V sredo, 20. marca 2024, so v šestih mestnih občinah v organizaciji Ministrstva za digitalno preobrazbo potekale okrogle mize na temo medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. Eno od prizorišč je bila tudi Mestna občina Maribor. Okroglo mizo so organizirali na Srednji elektro in računalniški šoli Maribor. Sogovorniki so bili s področij šolstva, socialnega dela, policije, tožilstva, nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja. Okrogle mize so se udeležili učitelji in ravnatelji v osnovnih in srednjih šolah, socialni delavci, psihologi, zdravniki in tudi zainteresirani starši otrok in mladostnikov .

izobraževanje
Foto: Marja Guček, MKC Maribor

Izzivi lokalnih prostovoljskih organizacij

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Mestno občino Maribor 20. in 21. marca 2024 organizirala Regijski obisk Podravske regije. Osrednji namen regijskih obiskov je seznanitev z izzivi, s katerimi se srečujejo lokalne prostovoljske organizacije.

izobraževanje
Foto: Prostovoljstvo.org

Na ta način želijo pri Slovenski filantropiji spodbuditi in okrepiti sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami. Organizacije želijo tudi informirati o novostih na področju prostovoljstva in prispevati k razvoju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni. Namen regijskih obiskov je promocija kakovostnega prostovoljstva, izobraževanje ter krepitev in povezovanje prostovoljskih organizacij v regionalnem okolju z organizacijami s prostovoljskim programom in drugimi nevladnimi organizacijami v regiji, s predstavniki lokalnih skupnosti in regionalnih stičišč. Poleg tega še svetovanje in mentorstvo organizacijam na področju prostovoljstva.

V sredo, 20. marca 2024, je tako v Dvorani generala Rudolfa Maistra potekal Posvet na temo razvoja prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji. Gostovali so predstavniki Slovenske filantropije, Mestne občine Maribor, Regionalnega stičišča ter lokalnih prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Sodelujoči so med drugim predstavili:

Naslednji dan je v novih prostorih Slovenske filantropije v Mariboru sledila delavnica o Zakonu o prostovoljstvu in promociji prostovoljstva. Nato so pripravili razpravo o viziji prostovoljstva v času volitev v Evropski parlament in sprejemanja Strategije razvoja prostovoljstva 2024-2029. Osrednje teme so bile zagovorništvo prostovoljstva na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Dan so udeleženci sklenili z individualnimi svetovanji po področjih (Organiziranje prostovoljstva v NVO; organiziranje prostovoljstva v javnih zavodih; usposabljanja za prostovoljce in mentorje; iskanje prostovoljcev in promocija.).