Znanost

Mladi kemiki osvojili bron na mednarodni kemijski olimpijadi

10. 8. 2020 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da so mladi slovenski kemiki na mednarodni kemijski olimpijadi dosegli lep uspeh – osvojili so tri bronasta odličja.

Letošnja 52. mednarodna kemijska olimpijada (ICHO) bi morala potekati v Turčiji v Istanbulu, vendar so se organizatorji zaradi koronavirusa odločili, da jo izvedejo na daljavo. 

Slovenijo so zastopali štirje predstavniki – Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka). Urša, Patrik in Adam so osvojili bronasta odličja. Samo tekmovanje je letos trajalo pet ur, naloge so bile teoretične in so pokrivale vsa področja kemije. Obsežne naloge so člani ekipe reševali na daljavo in pod strogim nadzorom na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 60 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 231 tekmovalcev. Slovenska ekipa je bila izbrana na izbirnih testih izmed 90 najboljših z državnega tekmovanja v znanju kemije.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije