Izobraževanje

Mladi slovenski biologi dvakrat bronasti

1. 9. 2020 avtor: Uredništvo
izpolnjevanje ankete

Vsako leto Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) poroča o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja.

Zaradi pandemije koronavirusa je letošnji mednarodni tekmovalni koledar sicer precej okrnjen. Tako je odpadla tudi 31. mednarodna biološka olimpijada (IBO 2020), vendar so organizatorji sredi avgusta na daljavo izpeljali nadomestno tekmovanje – IBO Challenge 2020. K tekmovanju so pristopile skoraj vse države, ki bi že v začetku julija s svojimi ekipami morale odpotovati na Japonsko v Nagasaki.

Slovenske barve so na tekmovanju zastopali Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju, Ivo Prelog z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Matic Smolič in Dominik Primožič, oba z Gimnazije Poljane. Med več kot 200 dijaki iz več kot 50 držav sta Anamarija in Ivo osvojila bronasti odličji. Tekmovanje mladih biologov je na oddelku biologije Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani trajalo dva dni. Prvi dan so se dijaki pomerili v praktičnem delu, ki so ga sestavljale naloge iz fiziologije živali ter bioinformatike in je trajal štiri ure in pol. Drugi dan pa so dijaki opravljali teoretični del, ki je pokrival celotni spekter biologije in je trajal šest ur.

Slovensko ekipo so vodili Domen Vaupotič ter Mojca in Katja Ota.

Prihodnje leto bo biološka olimpijada v Lizboni na Portugalskem.

Foto1: ekipa biologov, od leve proti desni so Matic Smolič, Dominik Primožič, Ivo Prelog, Anamarija Mežnar.
Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije