Aktivno državljanstvo / Znanost

Mladi slovenski naravoslovci z odličnimi uspehi

21. 5. 2019 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

V Almadi na Portugalskem se je s slavnostno podelitvijo zaključila 17. evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO), na kateri so slovenski dijaki zopet nastopili odlično.

V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije in 144 tekmovalcev, starih največ 16 let, sta slovenski ekipi prejeli srebrni medalji in tako s končnima 7. in 10. mestom zopet dosegli odličen uspeh. Ekipi za evropsko naravoslovno olimpijado sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Prva ekipa v sestavi Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) je dosegla 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili dijaki Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) pa je osvojila 10. mesto. Skupno je bilo podeljenih šest zlatih odličij, zmagala pa je nemška ekipa.

Slovenski ekipi so na olimpijadi EUSO spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Uroš Borjančič, mentor za fiziko.