Zaposlovanje

Mladi v Italiji in izbira kariere: Pogovor z Lorenzom

2. 11. 2023 avtor: Center eksperimentov Maribor

V Centru eksperimentov Maribor so septembra in oktobra gostili italijanskega dijaka Lorenza, ki je v okviru svoje izmenjave z njimi delil svoje izkušnje o izbiri kariere v Italiji.

Ciao!! Kdo pa si ti? Povej nam nekaj več o sebi – ime, starost in od kod prihajaš.

Ehi, ehi, sem Lorenzo in prihajam iz Pesara, kar je že kar veliko mesto v Italiji. Star sem komaj 17 let in še hodim v srednjo šolo, kjer so znanost in matematika moji “bestie.”

Super, zdaj pa nekaj o tvojem izmenjevalnem programu v Mariboru. Kaj te je spodbudilo, da si se odločil za to, in kakšne so bile tvoje dogodivščine do zdaj? Kako si sploh končal v Sloveniji, v Mariboru?

Na koncu prejšnjega šolskega leta so me učitelji vprašali, če bi želel sodelovati v projektu “Trainee for Industry 4.0”. Sem takoj rekel “ja,” saj mi je bila ideja o delu v tujini super všeč. Glavni problem je bil, da nisem imel pojma, kam bom šel in kaj bom delal. Potem pa so mi povedali, da bom odpotoval v Slovenijo. In to sploh ni bila težava zame, saj sem že dvakrat obiskal to državo. Tukaj sem zdaj že dva tedna in moram reči, da je Maribor kul mesto in se mi tukajšnje življenje zelo dopade.

Si imel že kakšne nenadne kulturološke zagate ali presenečenja, odkar si tukaj?

Glej, do zdaj nisem imel “YouTuberskih” trenutkov, ko bi se spraševal, “Kaj vraga se tu dogaja?” Ampak med pogovori z domačini sem spoznal veliko zanimivosti o slovenski kulturi in navadah ljudi, ki so mi kar domači.

In kaj pa te je najbolj navdušilo v Mariboru do zdaj? Kaj ti je všeč in kaj ne?

Najbolj kul stvar v Mariboru in tudi najmanj kul stvar je pravzaprav ena in ista. Maribor je super lepo, mirno mesto, kar je fajn, a obenem tudi pogrešam italijanske noči in veselice. Druga stvar pa je vreme – ni prevroče, včasih je oblačno, včasih pa sončno, tako da nikoli ni dolgčas.

Povedal si nam, da obiskuješ šolo za umetnost in znanost. Lahko malo več poveš o šoli in kako te je ta izkušnja oblikovala v ljubitelja fizike?

Moja šola je ena izmed največjih v moji regiji, kjer je več kot 1800 dijakov. Imamo različne smeri, na primer jezikovno, športno, glasbeno in še več. Jaz sem na smeri, kjer se ukvarjamo z matematiko, fiziko, znanostjo in informatiko. Moj najljubši predmet je fizika, saj sem že od malega ljubil matematiko, in ko sem začel s fiziko, sem lahko začel razreševati resnične probleme.

Pa si rekel, da si na sledi sanjam o tem, da bi postal strojni inženir. Kaj te je najprej pritegnilo v to smer, in katero delo v strojništvu si najbolj želiš početi v prihodnosti?

Ena izmed mojih največjih strasti je motošport, zato si želim delati s kolesi in avtomobili. Še ne vem natančno, kakšno delo bom opravljal, ampak upam, da bo povezano s temi stvarmi. Če postanem inženir, bom imel več možnosti za delo v poklicu, ki si ga želim, zato se veselim prihodnosti.

V Italiji mladi pogosto stojijo pred pomembnimi odločitvami glede svoje kariere. Kako vidiš poklicne možnosti za mlade Italijane danes, še posebej na področju strojništva?

Strojništvo je še vedno zelo obetavno področje, in diploma iz strojništva lahko mladim Italijanom omogoči močno osnovo in odpre različne poklicne poti. Menim, da je to ena izmed najboljših poti, ki jih lahko sledijo na tem področju.

Ko zaključujemo naš pogovor, imaš morda kakšen nasvet za druge mlade ljudi v Italiji, ki razmišljajo o karieri v znanosti ali inženirstvu?

En nasvet, ki ga lahko dam, je, da sledijo svojim sanjam in interesom, trdo delajo, in prej ali slej bodo rezultati prišli. In ne pozabite, da je smeh vedno dobra rešitev za lajšanje stresa!