Angažiraj se / Evropsko leto mladih

Mladi v Jugovzhodni Sloveniji razočarani nad javnim prevozom

13. 12. 2022 avtor: Špela Ferlin

Mladi se danes srečujejo s številnimi problematikami. Česa si najbolj želijo mladi iz Jugovzhodne Slovenije? So pripravljeni tudi sami sodelovati in dosegati spremembe? Nad čim so navdušeni?

Priložnost, da spregovorijo o težavah povprečnega mladega prebivalca Jugovzhodne Slovenije smo podelili dekletom, ki so zaradi šolskih obveznosti pogosto razpeta med domačimi kraji in prestolnico.

Kaj jih najbolj moti?

JAVNI PREVOZ

Dekleta so izpostavila, da jim največ problemov povzroča potovanje z javnim prevozom. Velikokrat se jim je zgodilo, da napovedanega avtobusa ali vlaka ob določeni uri sploh ni bilo, zato so morala čakati tudi več kot eno uro.

Urška je podala predlog o vzpostavitvi večje avtobusne in železniške postaje v jugovzhodni regiji, ki bi olajšala marsikatero potovanje, saj se morajo zdaj, če želijo potovati kam dlje najprej voziti v Ljubljano in nato tam prestopiti na drug avtobus.

Neja si želi, da bi bilo avtobusom in vlakom mogoče slediti prek aplikacije, saj bi to olajšalo čakanje in tudi pojasnilo čakajočim, kje je obtičal njihov prevoz. Sama meni, da bi aplikacijo uporabljali vsi mladi, ki vsakodnevno potujejo z avtobusi in vlaki.

ŠPORTNE IN IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI

Živa, ki je športnica, meni, da je večina športnih dejavnosti usmerjenih v večja mesta, zato mladi v manjših krajih nimajo priložnosti, da bi razvili zanimanja za šport ali spoznali svoje talente. Športni objekti so pogosto dotrajani ali prezasedeni in mladi nimajo enakih priložnosti kot mladi v večjih in razvitejših občinah.

V večjih mestih so mladim večkrat tedensko na voljo številna brezplačna izobraževanja, različni ustvarjalni tečaji, tečaji jezikov, izobraževalna predavanja. Mladi v jugovzhodni regiji menijo, da pri njih dogodkov, ki bi bili namenjeni izobraževanju mladih ni oziroma so zelo slabo oglaševani, zato se jim zdi, da so prikrajšani za dejavnosti in priložnosti, ki jih imajo njihovi sovrstniki.

ŠTIPENDIJE, STANOVANJA IN ŠTUDENTSKI DOMOVI

V času, ko so se zaradi inflacije cene zvišale, so mladi opazili, da njihove štipendije ostajajo enake. Kljub temu da si z denarjem, ki ga prejmejo, ne morejo več poplačati stroškov.

Mladi iz krajev, ki so oddaljeni od Ljubljane pogosto več mesecev čakajo na študentske domove, saj so ti prezasedeni. Dekletom se to zdi nesprejemljivo, saj tako mladi, ki nimajo premožnih staršev ali dovolj prihrankov, ne morejo bivati v Ljubljani, kjer so cene stanovanj zares visoke.

SKLEP

Mladi v jugovzhodni regiji si želijo, da bi imeli enake priložnosti kot mladi v Ljubljani in drugih večjih mestih. Predlogi, ki so jih podala dekleta so uresničljivi, zato bi lahko čimprej začeli z delovanjem, ki bi prineslo spremembe.