Neformalno izobraževanje

Mladi za trajnostni razvoj v sklopu Tutorstva ASEF

14. 2. 2023 avtor: Inštitut ASEF
Prva okrogla miza Tutorstva ASEF 2022/2023

V sredo, 1. februarja, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) organizirala prvo letošnjo interdisciplinarno okroglo mizo v okviru Tutorstva ASEF. Na okrogli mizi je beseda tekla o delu mladih raziskovalcev v sklopu tutorskih skupin, ki so obravnavale enega od ciljev trajnostnega razvoja, kot jih opredeljujejo Združeni narodi (ZN). 

Dogodek je otvoril dr. Rok Sekirnik, vodja tutorskega programa. Ta je v svojem uvodnem nagovoru poudaril da je Tutorstvo ASEF prostor srečanj, kjer je možna izmenjava pogledov, znanja, izkušenj na strokovno temo in veliko širše. Z okroglimi mizami pa varno okolje tutorske sobe razširimo na okolje, kjer iščemo skupne točke znotraj in med skupinami.

Na okrogli mizi so z ugotovitvami, do katerih so prišli med tutorskimi srečanji, sodelovali mladi člani skupnosti ASEF iz šestih tutorskih skupin:  

Na začetku okrogle mize so raziskovalcu predstavili ključne ugotovitve, do katerih so prišli med dosedanjimi tutorskimi srečanji. Predstavnik vsake tutorske skupine je opisal, kaj proučujejo znotraj skupin in kako lahko njihove ugotovitve prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti. Dotaknili so se najbolj različnih tematik – od jedrske energije in oskrbe z energijo do farmacevtskega licenciranja in inovativnih rešitev pri upravljanju z vodami.

V nadaljevanju je beseda tekla o tem, kako je pomembno interdisciplinarno sodelovanje znanstvenikov. Raziskovalci so odgovarjali na vprašanja o trajnostnem razvoju in delili svoje poglede na to, kako lahko njihova stroka prispeva k reševanju izzivov drugih tutorskih skupin. Na koncu dogodka so sledila vprašanja iz občinstva, ki so še dodatno obogatila okroglo mizo. 

Vsebinsko poln dogodek je povezovala Maja Ratej, voditeljica na Valu 202. 


ASEF tutorski program

Tutorstvo ASEF je program, ki zajema delo z mladimi člani skupnosti ASEF v manjših skupinah v obliki samostojnega raziskovanja, razpravljanja in pisanja prispevkov na družbeno aktualne teme, kar vodijo tutorji po posameznih področjih.


Dogodek se je organiziral s podporo Urada RS za mladino.