Angažiraj se

Mladina piše (JUGEND SCHREIBT)

14. 10. 2022 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj

Mladi, ki pod mentorstvom dr. Geralda Hühnerja pridobivajo izkušnje raziskovalnega novinarskega dela in selektivnega branja višje ravni časopisov v okviru projekta Mladina piše (Jugend schreibt), so bili zelo ustvarjalni. V okviru projekta časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), v katerem kot partnerja sodelujeta Center interesnih dejavnosti Ptuj in Zavod Discimus Lab, združuje pa mlade ustvarjalce različnih izobraževalnih stopenj, so v letu 2022 doslej spisali in objavili 6 člankov. V njih predstavljajo Slovenijo in njene ljudi ter kulturo v tem uveljavljenem nemškem časopisu, ki izhaja že od leta 1949.

V svojih prispevkih so doslej predstavili pogovor z odhajajočim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, s prvim slovenskim svetovnim prvakom v boksu Dejanom Zavcem, v Mariboru pa so obiskali z Michelinovim krožnikom nagrajeno »Restavracijo 7«. Ta je prva šolska restavracija na svetu, ki je pridobila to prestižno nagrado, prvič že leta 2020

V FAZ so lahko brali tudi o študentki fizioterapije Lani Ritlop, ki je s svojo humanitarno držo okužila tudi druge svoje vrstnike. S svojim prostovoljnim delom so pomagali in se učili v Gambiji in Gani, letos pa tudi v Indiji.

Dva izmed prispevkov prinašata zgodbe iz Spodnjega Podravja. V prvem so mlade novinarke predstavile slovenski Jeruzalem, kjer lahko romarji najdejo vse, kar ima tudi veliki brat v Izraelu: trto in vino, palme (topole) in vedno več obiskovalcev ter občudovalcev. Drugi prispevek pa se nanaša na nogogolf (footgolf) in letošnje slovensko odprto prvenstvo v tej mladi športni disciplini, ki se je odvijalo na Ptuju.

Po zaslugi mladih novinark in novinarjev je tako Slovenija in njeni ljudje bolj poznana tudi v Nemčiji, vsaj med bralci časnika FAZ. V okviru projekta Jugend schreibt se pripravljajo že naslednje zgodbe in ko bodo objavljene, vas o njih obvestimo.

Povzetki prispevkov na tej povezavi >

Avtor fotografij: Dr. Gerald Hühner,Discimus Lab