Mladinsko delo

Mladinski center Brežice v letu 2023

19. 12. 2023 avtor: Mladinski center Brežice
govorke

Na novinarski konferenci, ki je potekala v sredo, 22. novembra, v prostorih Mladinskega centra Brežice, smo predstavili izjemne dosežke in inovacije, ki smo jih v letu 2023 uresničili v mladinskem sektorju. S ponosom so Katja Čanžar, direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM), Alja Kovačič, vodja hostla in skrbnica znaka kakovosti Sveta Evrope, in Anja Krušnik Cirnski, mladinska terenska sodelavka, izpostavile ključne dosežke centra.

Mladinski center Brežice v letu 2023 nadaljuje s svojo vodilno vlogo v mladinskem sektorju, z izjemnimi dosežki in inovacijami. Osrednji poudarek leta je bil na reakreditaciji Znaka kakovosti Sveta Evrope, kar potrjuje našo zavezanost k visokim standardom in razvoju kakovostnih izobraževalnih programov za mlade.

Uvedli smo mladinsko terensko delo in številne nove delavnice ter izobraževalne programe. Med temi izstopajo delavnice “Seks, splet in samopodoba”, “Jaz zmagam, ti zmagaš”, “Človekove pravice so za vse!”, “Prav(lj)ična dežela na Brežcu” ter “Moj kraj, moja dediščina”, ki se izvaja v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Brežice. Te delavnice krepijo zavedanje o pomembnosti grajenja pozitivne samopodobe, dela v skupini in prepoznavanja potencialno škodljivih situacij.

Utrdili smo protokol participativnega proračuna za mlade, ki mladim omogoča aktivno sodelovanje pri odločanju in razporejanju sredstev za projekte, ki so jim pomembni. Ta korak krepi občutek pripadnosti in odgovornosti med mladimi v naši občini.

Leto 2023 je prineslo tudi bogato mednarodno sodelovanje, z izvedbo številnih izmenjav in gostovanjem treninga Sveta Evrope. Med drugim smo gostili seminar “Value of Human Rights Education”, ki je povečal ozaveščenost in razumevanje na področju izobraževanja o človekovih pravicah.

Projekt “Gremo ven iz mesta” (Out of the City) je izpostavljen kot ključen dosežek, saj bo vzpostavil metodologijo za doseganje in sodelovanje z mladimi na podeželju. Ta projekt je pomemben korak k širjenju našega dosega in predstavitvi našega dela mladim izven urbanih središč.

V Mladinskem centru Brežice smo zavezani ustvarjanju prihodnosti, v kateri so mladi informirani, vključeni in opolnomočeni.