Kultura

Mladinski fotografski natečaj na Jesenicah

20. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Dvorana Mladinskega centra Jesenice (MCJ) je pred kratkim prav prijetno oživela v zgodbah različnih pogledov, oziroma portretov, ki so jih ustvarili mladi fotografi. Prav ti so pričarali pestre štiri mesece. V želji, da koga od mladih spodbudijo k ustvarjanju in izražanju sveta skozi fotografske objektive, so se povezali s Fotografskim društvom Jesenice in skupaj zastavili projekt “Fotografski natečaj za mlade s preprosto izbrano temo portret

Ko so prejeli fotografije so ugotovili, da se jih mnogo te naloge ni lotilo čisto preprosto, ampak zelo profesionalno: “iskreno – nismo pričakovali tako številčnega odziva mladih. Prijavilo se je kar 108 mladih, z več kot 300 slikami, in prijavili so se posamezniki tudi izven meja naše zgornjesavske doline. Kratko rečeno – mladi so nas presenetili iz vseh možnih kotov in “pogledov”, oziroma portretov.

Člani strokovne žirije, ki so jo sestavljali Sara Ros (Fotografsko društvo Portorož), Barbara Toman (Fotografsko društvo Jesenice) in Matjaž Vidmar (Fotografsko društvo Jesenice) so imeli polno dela in veliko odgovornosti, da so si lahko čimbolj objektivno ogledali vse fotografije. Med poslanimi fotografijami so nato izbrali kar 167 del ustvarjalk in ustvarjalcev. In seveda izbrali tudi najboljše izmed najboljših. Prav njihova dela zdaj krasijo dvorano Mladinskega centra Jesenice.

V zadnjem tednu januarja, ob zaključku projekta Fotografskega natečaja za mlade, so uradno odprli razstavo in zmagovalcem podelili zaslužene nagrade in diplome. V večer fotografskega druženja so jih pospremili tudi podžupan Občine Jesenice Miha Rezar, vodja Mladinskega centra Jesenice Ana Miklavžič in predsednik Fotografskega društva Jesenice Stane Vidmar, ki je bil nad delom mladih zelo navdušen, sploh ob uporabi znanj novodobne fotografije, oziroma obdelave le-teh, a ne z namenom popolne transformacije fotografije, ampak dodajanja še bolj jasne govorice lastne interpretacije. 

Nagrajenci natečaja so:

Podelili so tudi 5 diplom, naziv najuspešnejšega avtorja natečaja pa je prejel David Filipovič, ki je po ocenah žirije prejel najbolje ocenjene vse štiri poslane fotografije.

Če je tovrstna razstava zaključni projekt našega natečaja upamo, da bo za mlade to samo dodatna spodbuda in pogum, ter navdih za naprej in še dlje, da se izražajo s svojim in s tem tudi svojevrstnim pogledom na svet skozi svoje objektive. Vam, mladi pa – lepa hvala, ker nas tako zelo prijetno presenečate in ste nam navdih, ki nam daje zagon, da vas lahko v spodbujanju v nova znanja, ustvarjanje in raziskovanje podpiramo še naprej. Brez vas ne bi bilo takšnih projektov in tudi tako prijetnega projekta in druženja, kot smo ga imeli ob projektu foto natečaja in odprtju zaključne razstave,” so zapisali v MCJ.

Razstava bo postavljena do 30. marca, na ogled je v času uradnih ur Mladinskega centra Jesenice na Ulici Viktorja Kejžarja 22 na Jesenicah. Ob ogledu prejmete tudi poseben katalog, ki opisuje še dodatne podrobnosti projekta in prikazuje dela najboljših fotografov. Toplo vabljeni.

Galerija fotografij iz odprtja razstave foto natečaja najdete tukaj.

Vir in foto: Zavod za šport Jesenice