Mladinski sektor

Mladinski sektor, kaj sploh je to?

17. 5. 2023 avtor: Špela Ferlin
mladinski sektor

Ste se kdaj vprašali, kaj sploh predstavlja mladinski sektor v Sloveniji? Mladi v Sloveniji imajo možnost združevanja v mladinske organizacije in pestre organizacije za mlade, tako javne, kot zasebne. V grobem jih delimo na mladinske svete, nacionalne mladinske organizacije, mladinske center in druge nevladne organizacije. Mladinski sektor torej zavzema širok spekter dejavnosti, ki so na voljo vsem mladim.

Ali veš kaj je mladinski center?

Morda ga imate tudi v vašem kraju, če pa ga še ne poznate, je ta članek odlična priložnost, da spoznate, kaj počnejo mladinski centri. Mladinski centri mladim nudijo prostore, kjer lahko kvalitetno preživijo svoj prosti čas po svobodni izbiri.

Mladinski centri so namenjeni posameznikom med 15. in 29. letom starosti, ki se želijo udejstvovati v lokalnem okolju in si širiti poznanstva. Mladinski centri se med seboj razlikujejo, a prav vsi so oblikovani tako, da so namenjeni prav mladim. V njih lahko najdeš računalniške sobe, klubske prostore, prostore za prireditve in razstave, glasbene studie in celo prostore za multimedijsko produkcijo. Zanimivo, kajne?

Poleg mladinskih centrov tudi druge organizacije

Pomembno vlogo pri vključenosti mladih ima tudi Unicefov junior ambasador, projekt, ki s svojim predstavniki mlade ozavešča o otrokovih pravicah in poskuša svet spreminjati na bolje. Zagotovo ste kdaj že slišali za zavod Nefiks, ki mladim omogoča beleženje pridobljenega znanja in kompetenc.

Kakšne pa so prednosti vključevanja v mladinske organizacije?

Poleg že prej omenjenih poznanstev, mladi z vključevanjem v različne organizacije pridobimo številna znanja in kompetence, ki nam pomagajo pri rasti in razvoju, saj nam nudijo podporo na področjih, ki so včasih v šolah ali domačem okolju zanemarjena.

Po besedah mladih, ki se v organizacije vključujejo in jih redno obiskujejo, so le te odlična priložnost, da se naučiš nekaj novega ob tem pa se zabavaš s prijatelji. Mladi tudi omenjajo, da se v mladinskih centrih ponekod počutijo skoraj kot doma, saj tja zavijejo skoraj vsako popoldne po šoli, najbolj všeč pa so jim delavnice, kjer spoznavajo nove veščine.