Zaposlovanje

Mladinsko delo vs. epidemija v Ormožu

12. 6. 2020 avtor: Uredništvo

V času epidemije, ko se je svet navidezno ustavil, so se v Mladinskem centru Ormož (MC Ormož) potrudili, da njihovega dela ne zaustavi niti Covid-19. Zelo dobro so se zavedali, da so mladi še vedno dosegljivi, četudi samo preko virtualnih kanalov. Skoraj čez noč so se seznanili z naborom spletnih orodij, ki so jim olajšala vsakodnevno komunikacijo z mladimi.

Prve dni karantene in dela od doma so preko svoje spletne strani, Facebook in Instagram profila skrbeli, da so mladi informirani glede ukrepov in prostovoljskih priložnosti v lokalnem okolju. Pripravili smo navodila za izdelovanje pralnih zaščitnih mask in vse vešče v šivanju povabili, da kakšno masko zašijejo tudi za ljudi, ki si jih iz različnih razlogov ne morejo zagotoviti. 

V marcu se je iztekel mednarodni prostovoljski projekt Rezidenca za odraščanje, ki so ga izvajali v MC Ormož. Njihova turška prostovoljka Süheyla se je še pred zaprtjem meja uspela varno vrniti domov. Kmalu za tem se je mobilnost zaključila tudi francoskemu prostovoljcu Ugoju, ki je zaradi poostrenih razmer in zapiranja meja, nekoliko hitreje kot načrtovano, odpotoval v domovino. V MC Ormož se zavedajo pomena protovoljstva: “Prostovoljski projekti so pomemben doprinos lokalnemu mladinskemu programu in tudi širše. Po naših dosedanjih izkušnjah z mednarodnimi prostovoljci lahko poročamo o pozitivnih učinkih na vse deležnike, mlade, okolico in mladinski center. Z gostovanjem prostovoljcev v našem lokalnem okolju dosegamo dober in velik odziv skupnosti, mladih in ustanov, ki se ukvarjajo s sorodnimi dejavnostmi. Preko aktivnosti prispevamo k sodelovanju in povezanosti mladih. S pomočjo prostovoljstva spodbujamo solidarnost in strpnost, kot skupno vrednoto evropske družbe ter povečujemo enotnost in povezanost evropske skupnosti za lažje soočanje s trenutnimi in prihajajočimi izzivi družbe.

Objavili in izvedli smo fotografski natečaj koncertne fotografije, v želji, da ohranijo spomin na izredne razmere, so mlade povabili k literarno likovnemu natečaju. Izdelki, ki so nastali v času izolacije, so na ogled v priložnostnem zborniku Kreantena, ki bo tudi v prihodnosti pričal o življenju v času epidemije virusa COVID-19. Kljub omejitvam so se družili z županom Danijelom Vrbnjakom. Seveda preko video pogovora, ki so ga pripravili skupaj s Klubom ormoških študentov, na katerem so sodelovali še predstavniki organizacij, ki delajo z mladimi in za mlade. Nadaljevali so s spletnimi dogodki in skupaj z Mrežnim podjetniškim inkubatorjem Ormož organizirali pogovor z mladimi podjetniki. Posnetka pogovorov si lahko ogledate na Youtube kanalu Mladinski center Ormož.

Preko virtualnih srečanj so nadaljevali tudi z rednim preventivnim programom Mladinske delavnice, ki ga za učence osmih razredov izvajajo na lokalnih osnovnih šolah. “Pohvalimo se lahko, da smo z učenci OŠ Središče ob Dravi izvedli prvo virtualno mladinsko delavnico v Sloveniji, kar je posledica dobrega medsebojnega sodelovanja. Virtualne delavnice pa smo prav tako uspešno izvajali tudi z učenci OŠ Ivanjkovci,” skupaj so izvedli osem delavnic. Z učenci so se pogovarjali o čustvih, s katerimi se srečujemo v času karantene in izolacije, skupaj so iskali kreativne in družbeno sprejemljive načine izražanja jeze in stisk ter se pogovarjali, kako si oblikovati urnik aktivnosti, da bo dan potekal čim bolj umirjeno in brez nepotrebnih konfliktov.

Da pa življenje ne bi bilo samo resno in stresno, so si tedne popestrili s karantena izzivi v obliki rebusov, ugank in računskih zagonetk. Zabeležili so lep odziv in priročne MCO nagrade pošiljali tudi v sosednje občine, kar je zagotovo pokazatelj, da njihovo delovanje presega meje občine. Pripravili so tudi MCO-jev dobrodelni online kviz. Zbran denar je bil namenjen pomoči socialno ogroženim otrokom iz občine Ormož.

Stremijo pa tudi že v prihodnost. V jeseni bodo gostili mladinsko izmenjavo Agrikultura 2. Glavni namen projekta je razbiti stereotipe o kmetovanju, mladim približati sodobno kmetovanje, jih seznaniti s trajnostno naravnanim kmetovanjem in možnostmi samozaposlitve na tem področju ter nenazadnje ustvarjati pristne prijateljske stike in mednarodno socialno mrežo.

Vabljeni k spremljanju njihovih družbenih kanalov, kjer redno objavljajo aktivnosti in kjer lahko preverite dosedanje utrinke iz druženj. Najdete njih na www.mco.siYoutube kanalu Mladinski center Ormož, Facebook profilu MCO – Mladinski center Ormož in Instagram profilu @mcormoz.

Vir in foto: Mladinski center Ormož