EU zadeve

Moj glas šteje!

22. 3. 2024 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj
eu changemakers na Ptuju

CID Ptuj, ki deluje pod okriljem Javnega zavoda Ptuj, je v ponedeljek, 18. marca, skupaj z nacionalno mladinsko mrežo MaMa organiziral dogodek Young EU change-makers, katerega namen je povečati število ozaveščenih mladih med 15. in 30. letom o vlogi in koristih Evropskega parlamenta, specifično pa tudi o pomenu glasovanja na evropskih volitvah, ki bodo letos potekale med 6. in 9. junijem 2024.

Cilj dogodka je bilo tudi spodbujanje mladih k aktivnemu sodelovanju pri sprejemanju odločitev o katerikoli zadevi, ki vpliva na delovanje družbe. Ideje mladih je zastopalo kar 83 dijakov vseh ptujskih srednjih šol – Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Strojne šole Ptuj, Elektro in računalniške šole Ptuj ter Gimnazije Ptuj. Dijaki ŠETK, program gastronom hotelir, pa so poskrbeli tudi za odlično malico in pogostitev.

V sproščenem vzdušju v prostorih Stare steklarske, mladinsko kulturnega centra, se je dan začel s segrevanjem glasilk in jasno postavljenim ciljem – Moj glas šteje! Mladi udeleženci so reševali digitalni kviz o Evropskem parlamentu, nato pa so na klepet povabili evropskega poslanca Franca Bogoviča, ki jim je predstavil povprečen delovni dan evropskega poslanca, vlogo Evropskega parlamenta, povprašali pa so ga tudi o tem, kaj sam počne v prostem času.

Zaupal jim je, da ga izredno veseli in sprošča delo v svojem domačem sadovnjaku, zlasti nočna vožnja s traktorjem. Znotraj skoraj enournega pogovora je večkrat poudaril priložnosti, ki jih EU ponuja mladim ter jih pozval, da jih čim bolj izkoristijo, si razširijo svoja obzorja in se polni novega znanja in izkušenj vrnejo v domače okolje.

V nadaljevanju dogodka so mladi sedli na vrtiljak in se v obliki hitrih zmenkov dotaknili različnih tem. Krožili so po prostorih Stare steklarske in imeli priložnost spoznati in se pridružiti skupnosti skupajsmo.eu, podati svoje mnenje in predloge o Evropi, ki si jo želijo v prihodnosti, prispevati vsebine za mladinski center, sodelovati v razpravi o duševnem zdravju v okviru projekta Trialog, oblikovala pa se je tudi mreža lokalnih in nacionalnih “change-maker-jev”, ki bodo glas o EU in mladih širili še naprej.

Mladi si želijo Evropo oblikovat tudi po svoji meri. Kaj pa so še posebej izpostavili?

»Jaz si bi želel, da bi bili mladi bolj povezani, da bi imeli več delovnih mest npr. za študente pa da bi bilo več organiziranih potovanj v druge države pa da bi res skupaj držali.« (dijak)

»Želim si, da bi Evropa delala v prid mladih, želim si več delovnih mest za mlade ter da bi bil tudi glas mladih slišan.« (dijakinja)

nalepke

Za nami je dan prežet z mladostniško energijo, kreativnostjo in idejami.

Danes, jutri, pojutrišnjem … glas mladih šteje!

*Aktivnost je potekala ob podpori in financiranju Evropskega parlamenta.

Tina Maroh, CID Ptuj (Javni zavod Ptuj), Avtor fotografij: CID Ptuj