Mladinsko delo / Vključenost

Moja izkušnja mladinskega dela

24. 12. 2020 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

»V okviru izbirnega predmeta na Filozofski fakulteti v Mariboru, sem se odločila za povsem novo izkušnjo – mladinsko delo. V sklopu programa Mladinskega centra Dravinjske doline »Praksa za mlade«sem zasnovala in izvedla tri delavnice na temo LGBTQ+, ki so potekale 4., 5. in 12. decembra. Ta izkušnja je bila zame povsem nova, saj se prej nisem vključevala v takšne izobraževalne procese. S pomočjo teh delavnic sem pridobila nove izkušnje na področju mladinskega dela, udeleženci_ke pa nove informacije o zgodovini in terminologiji LGBTQ+ skupnosti. Zame je bila ta izkušnja predvsem dobra, saj sem spoznala nove osebe in sklenila nova prijateljstva. Spoznala sem posameznike_ce, ki so del te skupnosti oziroma jo podpirajo. Odziv udeležencev_k je bil predvsem pozitiven, saj smo na začetku delavnic ‘prebili nekakšen led’ in naredili sproščeno okolje, v katerem smo se lahko pogovarjali o LGBT temah. Udeleženci_ke so že predhodno veliko vedeli o LGBT terminologiji, malo manj o zgodovini.

Zdi se mi zelo pomembno, da se informiranost o skupnosti poveča, zato želim v prihodnosti še dalje sodelovati kot prostovoljka v okviru mladinskega dela, saj menim, da lahko mladim posredujem veliko znanja. Na takšen način želim doseči, da mladi začutijo varnost v domačem okolju, ne glede na njihovo spolno usmerjenost.

V petek, 4. decembra, sem predavala o pomembnih mejnikih v LGBTQ+ zgodovini in terminologiji. Udeleženci_ke so spoznali_e prvo ameriško organizacijo za pravice gejev in Alana Turinga, ki je imel ključno vlogo za zmago zavezniških sil med drugo svetovno vojno. Predstavila sem tudi Stonewall-ški upor leta 1969 in prvo organizirano LGBT gibanje v Sloveniji. Ključen mejnik je bil tudi preklic klasifikacije homoseksualnosti kot duševne bolezni leta 1990 ter prva strategija za enakost LGBTQ+ skupnosti v Evropski uniji za obdobje 2020–2025. Naslednji dan, 5. decembra, smo si v izobraževalne namene ogledali film Milk. Po ogledu je potekala diskusija o zgodovini  gibanja za LGBT pravice. 12. decembra pa smo si ogledali film Call me by your name. Ponovno je po ogledu potekala diskusija o outiranju in sprejemanju sebe

Tamara Kračun

Vir: Mladinski center Dravinjske doline