Kultura / Mladi z manj priložnostmi

Moja nova pot odlično sprejeta

27. 12. 2023 avtor: Kulturni center Semič
razstava

Moja nova pot je razstava Dominika Lozarja, ki so jo v Kulturnem centru Semič otvorili v petek, 15. decembra. Avtor je tetraplegik, ki se je poškodoval po skoku čez ograjo pri 16 letih.

Ko je po poškodbi Dominikova družina šla prvič na morje v Počitniški dom Zveze paraplegikov v Pacug, je istočasno tam bival tudi slikar tetraplegik Vojko Gašperut. Dominikov oče Boris je slikarja nagovoril, da obišče Dominika – lahko bi rekli, da je v tistem trenutku prišlo do spremembe, saj se je takrat začela njegova nova pot, ki je polna potez čopičev. Vojko Gašperut je postal spodbuda pri ustvarjanju mladega Dominika.

Moja nova pot Dominik Lozar

Ko je prišel domov, je od prijatelja prejel prilagojeno slikarsko stojalo in začel z ustvarjanjem. 23–letni Dominik pravi, da so bili začetki vse prej kot lahki, saj ga slikarstvo pred poškodbo ni preveč zanimalo: “Če bi mi pred enim letom nekdo rekel, da bom razstavljal v kulturnem centru, mu ne bi verjel.”

Moja nova pot Tetraplegiki

Dominik pri svojem ustvarjanju uporablja akrilne barve na platno, na njegovih slikah večinoma najdemo motivi iz narave ter tu pa tam kakšno sliko tihožitja. Čeprav z usti slika šele kratek čas, so njegova dela navdušujoča. S tem se strinja tudi Dominikov mentor Vojko Gašperut, ki je na otvoritvi razstave predstavil Dominikova dela.

V programu otvoritve je sodelovala tudi otroška sekcija KUD Bela krajina ter glasbenika Folklorne skupine Dragatuš. Na otvoritvi se je zbralo več kot 120 ljudi, ki so prišli podpret mladega umetnika in njegovo novo pot.

Moja nova pot KUD Bela krajina

Razstavo si lahko v Kulturnem centru Semič ogledate do 5. februarja 2024.