Kultura

Na državnem prvenstvu v šahu tekmovalo skoraj 50 študentov

2. 11. 2019 avtor: Uredništvo

V torek, 26. novembra 2019, se je v prostorih Šahovske zveze Slovenije odvijalo državno univerzitetno prvenstvo  v šahu. Na prvenstvu se je merilo skoraj 50 študentov in zaposlenih iz Univerz. Nastopili so v treh kategorijah. Med amaterji je bil najboljši Jan Špindler, študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, med ženskami je zmagala študentka Fakultete za upravoLara Janželj, pri moških pa je bil v tesnem obračunu za 1. mesto najboljši Boris Markoja, študent Fakultete za farmacijo

Vsi tekmovalci so nastopili v hitropoteznem šahu v formatu 3 minute + 2s. Pri moških smo videli 11. krogov, na koncu pa smo dobili zelo izenačen rezultat. Prvi nosilec, Boris Markoja, študent Fakultete za farmacijo in Jernej Skuhala, študent Višje strokovne šole Ptuj sta imela oba po 10,5 točk, a je zaradi več zmag proti višje postavljenim šahistom zmagal Markoja.

Po tekmovanju je zmagovalec Boris Markoja povedal: ‘”Je res, da mesto 1. nosilca nekaj šteje, a format hitropoteznega šaha ti ne dovoli veliko časa za razmišljanje, zato se lahko velikokrat zgodi, da v kakšni partiji kaj spregledaš in lahko pride nižje postavljeni šahist v prednost. Pred tekmovanjem sem pričakoval uvrstitev med najboljše tri, kar mi je na koncu tudi uspelo.”

Pri ženskah je bila v dvokrožnem sistemu, z desetimi partijami, najboljša Lana Janželj, študentka Fakultete za upravo in slovenska reprezentantka, ki je za sabo pustila Lauro Unuk iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki  je zasedla 2. mesto. Na tretje se je uvrstila Ivana Hreščak, študentka Naravoslovno tehniške fakultete. Vse tri nastopajoče so tudi slovenske članske državne reprezentantke.

V najbolj izenačeni kategoriji je bila Lana Janželj zelo vesela zmage na državnem univerzitetnem prvenstvu. ”Pred turnirjem sem si želela uvrstitve med prve tri, saj smo imela dekleta zelo izenačeno konkurenco. Na državnem univerzitetnem prvenstvu smo nastopile članske reprezentantke Slovenije, ki redko igramo hitropotezni šah. Na začetku sem potrebovala nekaj partij, da sem se privadila, a mi je dvokrožni sistem tekmovanja, ko sem se proti vsaki nasprotnici merila po dvakrat, precej odgovarjal. Zaradi tako močne konkurence mi ta naslov pomeni še nekaj več.”

Pri amaterjih je bil najuspešnejši študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Jan Špindler, ki je v konkurenci 12 nastopajočih, v 11 partijah zbral 10 točk. Za točko sta za njim zaostala David Susič, študent Fakultete za matematiko in fiziko in Pavel Lipovšek iz Fakulteta za arhitekturo. Toda zaradi boljših kriterijev znotraj sistema tekmovanja, je 2. mesto zasedel David Susič, tretji pa je bil Pavel Lipovšek.  

Po tekmovanju je spregovoril tudi najboljši med amaterji Jan Špindler”Takšnega rezultata nisem pričakoval, saj sem bil udeleženec državnega univerzitetnega prvenstva že lani in je bil moj rezultat precej slabši. Ker se je letos “rejting” nastopajočih v tekmovalni kategoriji nekoliko spremenil, sem imel več možnosti za boljši rezultat. Glede na to, da nisem izobražen šahist, ampak večino časa igram šah zgolj preko interneta, moram reči, da sem zadovoljen s končnim rezultatom.”

Tekmovalci in tekmovalke v kategoriji moški in ženske so se borili za mesta, ki prinašajo udeležbo na svetovnem univerzitetnem prvenstvu v šahu, ki bo potekalo v Bydgoszczu na Poljskem, septembra 2020, in za evropske univerzitetne igre v Beogradu, ki se bodo odvijale med 12. in 22. julijem 2020.

Vir: Slovenska univerzitetna športna zveza
Foto: Srečko Ferlež