Zdravje

Na Križišču mladosti z dr. Matejem Vinkom

27. 10. 2023 avtor: Uredništvo
dr. Matej Vinko

V deveti epizodi podcasta Na križišču mladosti v letošnjem letu smo se tokrat pogovarjali z dr. Matejem Vinkom, predstojnikom centra za duševno zdravje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pogovarjali smo se o duševnem zdravju med mladimi v Sloveniji, dostopnosti zdravstvenih storitev na področju duševnega zdravja in programih za preventivo in pomoč v stiski.

“Večina stisk med mladimi je povezanih s samopodobo, odnosi. Pogosto govorimo o različnih čustvenih in razpoloženjskih težavah, tesnobi … V pomembno manjšem deležu so prisotne tudi motnje hranjenja in samo-poškodbeno vedenje, ampak velika večina stisk, ki jih zaznavamo, so stiske, ki so tako rekoč del odraščanja.”

dr. Matej Vinko

Dr. Vinko v pogovoru najprej predstavi kratek pregled duševnih stisk in stanja duševnega zdravja med mladimi v Sloveniji, ki so ga na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pridobili v okviru raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju. Če boste poslušali še naprej, pa boste slišali, kateri programi so v Sloveniji na voljo mladim, ki se soočajo z osebnimi in duševnimi stiskami v času odraščanja.

Katere so pogoste težave z duševnim zdravjem, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji, in kateri dejavniki prispevajo k tem težavam?

Kje lahko mladi, ki se spopadajo s stiskami v duševnem zdravju, najdejo zanesljive informacije o tem, kam se obrniti po pomoč, oziroma kako si morda lahko pomagajo tudi sami?

Ali obstajajo specifične pobude ali programi, ki so uspešno naslovili težave z duševnim zdravjem mladih v Sloveniji? Lahko navedete primere?

Kako pa lahko kot družba skupaj pripomoremo k boljšemu duševnemu zdravju mladih?

Odgovore na ta in druga vprašanja izveš v podcastu, ki je dostopen tudi na spletni platformi Spotify, Apple podcasts in ostalih platformah za predvajanje. Prilagamo pa tudi nekaj uporabnih povezav, na katerih dobite še dodatne informacije: